Sexexperten: ”Unga längtar efter att prata mer om sex med vuxna”

Publicerad:
Foto: Daniel Ivarsson/Pressbild RFSU

Unga vill prata mer med vuxna om sex.

Och det finns tre tydliga trender när det kommer till unga och sex där de vuxna behöver komma ikapp.

– Vuxenvärlden behöver steppa upp här, säger Kalle Röcklinger, sexualupplysare på RFSU.

Den som tror att ens egna upplevelser, tankar och funderingar kring sex måste vara annorlunda till skillnad från när ens föräldrar var unga – tror fel.

– Varje generation vuxna tror att dagens ungdomar har sex tidigare. Att de har mer sex och på ett sätt som kan vara skadligt. Det finns ständigt en sån oro bland vuxna, men ingenting stödjer det. Faktum är att unga har sex på samma sätt idag som på exempelvis 70-talet, säger Kalle Röcklinger, sexualupplysare på RFSU.

Generellt är det inga stora skillnader mellan ungas sexliv idag, jämfört med tidigare generationer.

– Man börjar ha sex i ungefär samma ålder nu som då, man gör ungefär samma saker och man undrar över samma saker.

Man har samma frågor och vill veta samma saker – och man längtar efter samtalen om det, säger Kalle Röcklinger.

– Unga längtar efter att få prata mer med vuxna om sex. Det visar flera studier, samtidigt uppges det att de inte vet vart de ska vända sig med såna frågor.

– Så det är en jättetydlig signal till vuxenvärlden att här behöver vi steppa upp. Vi behöver ha mer samtal med unga om kommunikation, gränssättningar och ömsesidighet, för unga är jätteintresserade av det.

Det finns tre områden som Kalle Röcklinger kan peka ut som trender bland unga – och där den äldre vuxenvärlden behöver komma ikapp.

Tre trendspaningar bland unga

Nummer ett är internet:

– Unga har idag relationer och sex inom ett spektrum av den köttsliga världen och i den digitala världen. Man har andra definitioner av sex, som vuxenvärlden inte alltid hänger med i. I ungdomsvärlden kan man både ses, lära känna varandra, bli ihop, ha sex och göra slut – utan att träffas köttsligt en enda gång.

– Det är en förenklad bild att säga att allting på internet är farligt. Så är det inte. Det kräver en riskbedömning och att man är medveten om riskerna – men det kräver köttsligt sex också. Så där behöver vuxenvärlden steppa upp.

Nummer två är samtycke:

– Dagens tonåringar har vuxit upp med samtalet om samtycke och aldrig levt i en tid där vi inte har pratat om det. Och de är superintresserade av det. De vill prata om kommunikation och gränser. Hur man vet vad någon annan vill och hur man bedömer det på nätet och i verkligheten. Man saknar vuxna som tar de samtalen på ett sätt där man känner igen sig.

Nummer tre är effekterna av pandemin:

– Två år när man är 16 är en väldigt lång tid. Arenor där man inleder relationer, flörtar och har sina första sexuella relationer har varit stängda. Så nu har vi unga som både är väldigt, väldigt sugna på att testa saker och som också är ovana. Så vuxna behöver vara extra närvarande nu när de här unga ger sig ut igen. Vi kan också se att pandemin har gjort de unga bättre på det digitala sexet. Kommunikationen har blivit bättre bland unga tack vare den digitala världen.

Mer läsning om sex och kärlek:

Sexexperten Anna avslöjar Karlstadsbornas favoriter: ”Det är mycket analt”Sexexperten svarar på era frågor om sexKärlekscoachen: Så här får du en partnerAlla hjärtans dag: Nea och Amos testar Karlstads dejtingställenKärleksparet träffades genom Ica Välsviken: ”Folk tror att vi skämtar”

Artikeltaggar

MänskligtSexualitetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare