Hoppa till huvudinnehållet

Nu har de första studenterna flyttat in i 13-våningshuset vid universitetet

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Utsikten är milsvid över Karlstad, Vänern och närliggande området från takterrassen på Lecab Plaza, det nya studentboendet vid Universitetstorget, konstaterar Lecab fastigheters vd Lars Brandelius och uthyraren Malin Lindow.
Utsikten är milsvid över Karlstad, Vänern och närliggande området från takterrassen på Lecab Plaza, det nya studentboendet vid Universitetstorget, konstaterar Lecab fastigheters vd Lars Brandelius och uthyraren Malin Lindow. Foto: Helena Karlsson

Nu har studenterna börjat flytta in i Lecab Plaza, Lecab fastigheters nya och 13 våningar höga studentboende tvärs över gatan för Karlstads universitet.

– Inflyttningen inleddes den 1 maj i de 136 lägenheterna och intresset har varit väldigt stort.

Det säger Malin Lindow, uthyrare på Lecab fastigheter.

I maj 2020 drogs bygget i gång av de sammanlagt 259 studentbostäderna fördelade på två byggnader vid Universitetstorget. Och nu är alltså 13-våningshuset klart för inflyttning.

– Den 1 maj välkomnade vi de första 32 studenterna och sedan dess har det blivit ytterligare några, säger Malin Lindow.

Lecab fastigheter har valt att satsa bra kök i sina nya studentbostäder. Totalt handlar det om 259 stycken i två hus.
Lecab fastigheter har valt att satsa bra kök i sina nya studentbostäder. Totalt handlar det om 259 stycken i två hus. Foto: Helena Karlsson

Och det är många som vill bo i helt nybyggda lägenheter ett stenkast från universitetet.

– Ja, vi släppte ut dem bland studenterna i mars och nästan direkt bokades de tre, fyra första våningarna. Intresset har varit väldigt stort för lägenheterna. Det är jättekul och många tycker att det är hotellkänsla i huset, säger Malin Lindow.

Ettor och tvåor

Totalt finns det 136 stycken lägenheter i 13-våningshuset.

– Den 1 augusti är även sjuvåningshuset här bredvid som innehåller 123 lägenheter klart för inflyttning, säger Malin Lindow.

– Det finns finns flera storlekar på lägenheterna. Ettorna börjar på 21,4 kvadratmeter och den största ettan ligger på 28,8 kvadrat.

– Vi har även totalt elva stycken tvåor i de två husen och de är 37,3 kvadratmeter stora. Hyrorna ligger på mellan 5 100 och 7 100 kronor, säger Lars Brandelius, vd på Lecab fastigheter.

”Intresset har varit väldigt stort för lägenheterna”, säger Malin Lindow.
”Intresset har varit väldigt stort för lägenheterna”, säger Malin Lindow. Foto: Helena Karlsson

Hyrorna har enligt honom kunnat hållas på de låga nyproduktionsnivåerna på grund av att man sökt och fått både statligt investeringsstöd och energistödet från Boverket eftersom husen är byggda som nära noll energihus och har försetts med en solcellspark på taket.

– Vi har satsat på en hög standard i hela byggnaden, säger Lars Brandelius.

Positiva kommentarer

Det 13:e våningsplanet är gemensamhetsytor för alla boende. Här finns en takterrass, en studielounge, två lånekök och ett gym. Utsikten över stan och Vänern är fantastisk cirka 40 meter över marken.

– Här kan alla som bor här utan kostnad hålla till och även bjuda hit familj och kompisar. Vi har bara fått positiva kommentarer kring ytorna här uppe, säger Malin Lindow.

På den översta våningen finns förutom en studielounge, en takterrass även ett gym för de boende.
På den översta våningen finns förutom en studielounge, en takterrass även ett gym för de boende. Foto: Helena Karlsson

Tummen upp gör även Simon från Göteborg som läser till civilekonom när han sitter och pluggar i studieloungen.

– Jag är väldigt nöjd. Allting är jättefint och utsikten är strålande. Jag var tidigt ute för att få tag i en lägenhet här och nu har flera av mina kompisar också flyttat hit, säger han.

”Fantastiskt läge”

På Karlstad studentkår är man glada över tillskottet av de nya studentbostäderna.

– Det ser vi jättepositivt på. De har ett fantastiskt läge. Karlstad har de senaste två åren blivit grönmarkerat som studentstad vilket innebär att det är förhållandevis enkelt att få tag i en bostad.

– Och ju fler bostäder det finns, desto större valmöjligheter har man. Lägenheterna i Lecab Plaza är ganska dyra, men samtidigt får man räkna in vad man får för pengarna, säger Elvira Skoglund, ordförande för Karlstad studentkår.

Två lånekök har Lecab fastigheter byggt på den översta våningen som hyresgästerna kan låna utan kostnad.
Två lånekök har Lecab fastigheter byggt på den översta våningen som hyresgästerna kan låna utan kostnad. Foto: Helena Karlsson

I markplanet i 13-våningshuset finns det två lokaler. Den ena ska Lecab fastigheter ha som bovärdskontor.

– Den andra på 170 kvadratmeter har vi stort intresse för. Vi kommer välja hyresgäst med omsorg. Där vill vi ha en verksamhet som bidrar med något bra till området, säger Lars Brandelius.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKronoparkenLars BrandeliusLecab fastigheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.