Hoppa till huvudinnehållet

Gunnerudsgården tar ett grepp på vatten – från Broos speglingar till Göta Kanal

Publicerad:
Gunnerudsgården i Östra Ämtervik.
Gunnerudsgården i Östra Ämtervik. Foto: Dan Enwall

Vatten är temat för vårens programserie på Gunnerud i Östra Ämtervik. Serien inleddes i söndags med Karin Broos och vattnets roll i konsten, och fortsätter med såväl en blick under ytan av Fryken och Göta kanal-historia.

”Vatten som estetiskt objekt och symbol, vatten som gränssnitt mot det okända, vatten som livsmiljö och vatten som infrastruktur” – så beskrivs det övergripande temat för fyra söndagar i maj på Gunnerud.

Den första hölls den 8 maj och handlade om vattnet i konsten och filmen, speglat genom konstnären Karin Broos, filmaren Sara Broos och Meta Isæus-Berlin, konstnär som är gästutställare på Alma Löv Museum i sommar.

Vatten är livsavgörande och har även en viktig roll i konst, film och mytologi.
Vatten är livsavgörande och har även en viktig roll i konst, film och mytologi. Foto: Lena Richardson

Nu på söndag, den 15 maj, är temat ”Att andas vatten”. Då inleds evenemanget med en utflykt till Fryken med residenskonstnärerna John Piccolo och Anna Hagelin, som låter besökarna kika ner på livet under ytan. Erik van Ooijen, docent i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, deltar också.

Den 22 maj handlar det om vatten som livselement och mytologiskt motiv, med Sara Mannheimer, författare och glaskonstnär, och Lars Andersson, författare.

Sista Gunnerudssöndagen den 29 maj lyfts Sveriges längsta vattenväg fram: 200-årsjubilerande Göta kanal. Emi-Simone Zawall, skribent och redaktör, berättar om Baltzar von Platens visioner.

Artikeltaggar

Göta kanalGunnerudsgårdenKarin BroosKarlstads universitetKonstLars AnderssonÖstra ÄmtervikSara BroosSunneVärmlands länVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.