Hoppa till huvudinnehållet

Fiskeklubben rasar över skadegörelsen: ”De bryter sönder och grisar ner”

Publicerad:
Tommy Bäck, kassör för Sportfiskeklubben Filip, upprörs över de stölder, skadegörelse och nedskräpning som vid upprepade gånger under våren ägt rum vid Potten.
Tommy Bäck, kassör för Sportfiskeklubben Filip, upprörs över de stölder, skadegörelse och nedskräpning som vid upprepade gånger under våren ägt rum vid Potten. Foto: VärmDal NWT Media

Skadegörelse, stölder och nedskräpning - området kring tjärnen Potten i Filipstad har vid upprepade tillfällen under våren haft påhälsning av inte så skötsamma gäster. Nu vill sportfiskeklubben Filip att detta får ett slut.

–Vi kan inte säga vilka det är men vi har lite misstankar.

Så säger Tommy Bäck, kassör för SKF Filip.

Han fortsätter:

– Det är några som är där och grillar och har sig, och de har tyvärr börjat att förstöra. De bryter sönder vindskyddet, bryter sönder bräder och de grisar ner. Nu har det även försvunnit lite material som vi tagit dit, som vi tänkt använda när vi bygger landgångar och sånt.

Allt arbete som utförs vid Potten sker av ideellt arbetande händer. Målet är att skapa en attraktiv plats dit många vill åka för härliga naturupplevelser.

– Det är många som åker dit för att grilla eller bara gå runt och titta. Och vi vill ju att alla ska använda vindskyddet, men man behöver ju inte grisa ner och förstöra. Det tycker vi är väldigt tråkigt. Vindskyddet har stått där i 15 år och det vore roligt om det kan stå i 15 till, säger Bäck.

Sker nattetid

Han berättar att skadegörelsen och nedskräpningen oftast sker om nätterna.

– Vi kan inte säga vilka det är men vi har lite misstankar. Men det är ju inget mer vi kan göra än att ha misstankar, säger Bäck och tillägger:

– Men vi vet vilka det är som är vakna om nätterna i Filipstad och som för oväsen... Och det är nog samma gäng som gjort det här, tänker jag. Jag tror inte de beger sig upp till Potten när klockan är tolv, ett på natten för att gå ut och gå.

Nedskräpning och skadegörelse är alltid ett problem när det sker, men för fiskeklubben blir det extra kännbart då Potten ofta hyrs ut till föreningar, företag och privatpersoner.

– Om vi är där och städar av en dag, om det ska vara uthyrt en helg, och på lördag morgon är det ner-grisat och ser jävligt ut... Det ställer till det. Jag menar - vi har ju annat att göra vi också, än att åka dit och titta. Och det är vi som får dålig publicitet då - när våra gäster kommer dit och det är nedskräpat.

Bäck understryker:

– De kan gärna vara där men de måste städa i ordning efter sig.

Har ni polisanmält?

– Jag vet inte om Tore (Hopman, fiskeklubbens ordförande, reds.anm) har gjort det, han pratade om att han skulle det. Men av gamla erfarenheter vet vi att det är jättesvårt när inte ens vi vet vilka det är, hur ska polisen då kunna vet det?

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusFilipstadFilipstads kommunFiskeSFK FilipSkadegörelseVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.