Hoppa till huvudinnehållet

Efter SM-vinsten: Om nio månader föds guldbebisarna

Publicerad:
Nio månader efter idrottsguld föds fler bebisar, visar forskning, bland annat på Jönköping university.
Nio månader efter idrottsguld föds fler bebisar, visar forskning, bland annat på Jönköping university. Foto: Christine Olsson/TT

På torsdagskvällen tog Färjestads herrlag ett historiskt SM-guld i ishockey.

Det betyder fler värmländska bebisar om nio månader.

Forskning visar nämligen att idrottsguld i fotboll och hockey ger fler barn.

Lucia Naldi är professor i företagsekonomi vid Jönköping university och har forskat om sambandet mellan guld i fotbollsallsvenskan och hur många barn som föds.

Blir det baby-boom i Värmland om nio månader?

– En baby-boom kanske man inte riktigt kan förvänta sig, men det kommer förhoppningsvis att bli en ökning. Fler barn kommer att födas i länet, säger hon.

Lucia Naldi är professor i företagsekonomi på Jönköping university och i en studie upptäckte hon att antalet födda barn steg i ett län vars lokala lag vunnit fotbollsallsvenskan.
Lucia Naldi är professor i företagsekonomi på Jönköping university och i en studie upptäckte hon att antalet födda barn steg i ett län vars lokala lag vunnit fotbollsallsvenskan. Foto: patrik svedberg

Lucia Naldi har studerat vad som hände med antalet födslar i de län vars lokala lag vann fotbollsallsvenskan mellan 1990 och 2016.

– Vi har observerat en ökning nio månader efteråt och det finns forskning som visar att det inte bara är kopplat till fotboll, utan i till exempel Nordamerika har man studerat det kopplat till ishockey.

Exempel finns också från spansk fotboll.

”... intimt firande”

Exakt hur sambandet ser ut är lite oklart.

– Man har spekulerat om att det antingen blir lite mer intimt firande hemma efter sådana matcher eller att folk kanske har lite större hopp om framtiden, att de är mer positiva.

Hur många barn kan det bli?

– Det har vi inte räknat på, utan vi har bara studerat att det, efter seger i just de här länen, fanns en statistiskt signifikant ökning. Jag skulle nog inte säga till kommunen att ”nu måste ni ut och bygga förskolor”.

Hon säger att man har försäkrat sig om att ökningen inte beror på slumpen och säkerställt så långt det går att den inte beror på andra saker.

Färjestad lyfter pokalen efter sitt historiska SM-guld. Guldet kan göra att fler barn föds i Värmland om nio månader.
Färjestad lyfter pokalen efter sitt historiska SM-guld. Guldet kan göra att fler barn föds i Värmland om nio månader. Foto: Pär Bäckström/TT

Artikeltaggar

BarnFärjestad BK HerrFörlossningForskningIshockeyJönköpingJönköping universityNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.