Konsten ratas – men kommunens antika skolplanscher gör budsuccé

Publicerad:
Veronica Gustafsson på kulturförvaltningen i Kristinehamns kommun med några av skolplanscherna i den stora samling som auktioneras ut. Foto: Madeleine Sandström

Konstverken som Kristinehamns kommun rensat ut ur sitt förråd gör ingen större succé på auktionsfirman.

När en stor samling gamla skolplanscher började klubbas iväg, rasslade det däremot till.

En räv? En knäckebrödsfabrik? Exotiska palmer eller varför inte ett råttbo? Motiven på de stora planscherna är högst varierande och uppenbarligen lockar planscherna.

– Många är riktigt gamla och jättefina, säger Veronica Gustafsson, samordnare på kulturförvaltningen.

Hon berättar att skolplanscherna länge legat på vinden på Jakobsbergsskolan i Kristinehamn. När rivningsplaner började smidas för den byggnaden fick kulturförvaltningen ta vara på planscherna och så hamnade de i ett förråd igen. Där får de dock inte vara kvar.

”Kommer till nytta”

– Vi visste inte riktigt var vi skulle göra av dem. Vi har ingen plats och det är ju inte så bra att de bara ska stå inlåsta i ett förråd. Då är det bättre att de kommer till nytta på annat håll.

Det fanns en tid då man inte kunde googla fram bilder. Skolplanscherna i klassrummen visade för eleverna hur djur och natur såg ut, men också hantverk, geografi, historia och mycket mer.
Det fanns en tid då man inte kunde googla fram bilder. Skolplanscherna i klassrummen visade för eleverna hur djur och natur såg ut, men också hantverk, geografi, historia och mycket mer. Foto: Madeleine Sandström

Samtidigt såg hon till att göra en röjning i kommunens konstförråd.

Uppdraget att sälja 450 antika skolplanscher och en ganska spretig samling gamla konstverk gick till Karlstad-Hammarö auktionsverk.

Huggsexa direkt

Den gångna helgen började konstverken auktioneras ut, men intresset var lågt.

– Konstverken går jättedåligt, så det är nog skolplanscherna vi får in pengar på, säger hon.

En första omgång planscher såldes på onsdagskvällen och det blev huggsexa.

– Det syns att folk letar efter vissa motiv. Vissa har ju gått för bara 50-60 kronor, men flera har gått för 6-700 och några för över 2000.

Går till ny konst

En ny omgång går ut under fredagen och eftersom planscherna både går bra och är många, har Veronica Gustafsson hopp om att auktionerna ska inbringa uppemot 150 000 kronor till kommunen.

Pengarna ska användas till kommunens konstsamling.

– Vi har över 100 verk som är trasiga och är av lokala konstnärer som vi vill bevara och ha kvar i samlingen. Det kommer att kosta en del att laga dem. Min förhoppning är också att vi ska kunna köpa in ny konst, säger Veronika Gustafsson.

Kristinehamns kommun har haft inköpsstopp på konst sedan 2019.

– Och tidigare var budgeten så låg att vi inte kunnat köpa in så mycket konst.

Artikeltaggar

AuktionerEkonomiHammaröHus och hemInredningKarlstads-Hammarö auktionsverkKonstKonstverkKristinehamnKristinehamns kommunNöje/KulturNostalgiNyheterVärmlands länVeronica Gustafsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare