Hoppa till huvudinnehållet

VM-debut väntar efter fina NHL-säsongen: ”Jag är väldigt taggad”

Publicerad:
Filipstadsbördige Rasmus Asplund ska spela VM med Tre Kronor. Från vänster: Oliver Ekman Larsson, Rasmus Dahlin, Rasmus Asplund, Joel Kellman och Elmer Söderblom.
Filipstadsbördige Rasmus Asplund ska spela VM med Tre Kronor. Från vänster: Oliver Ekman Larsson, Rasmus Dahlin, Rasmus Asplund, Joel Kellman och Elmer Söderblom. Foto: Simon Hastegård/BILDBYRÅN

Han kommer från sin första hela NHL-säsong i karriären.

Nu ska Filipstadssonen Rasmus Asplund kröna den med VM-debut med Tre Kronor.

– Det har känts bra hela året och i NHL hade jag en väldigt, väldigt bra sista halva på säsongen och nu ska jag bara bygga vidare på känslan från det, säger forwarden.

27 poäng varav åtta mål och 19 assist på 80 grundseriematcher i NHL. 24-årige Rasmus Asplund har under fjärde säsongen i Nordamerika verkligen befäst sin plats i Buffalo Sabres.

Asplund tackade sedan ja till en förfrågan om VM-spel med Tre Kronor i Finland vilket blir värmlänningens första världsmästerskap i karriären.

– Det ska bli väldigt, väldigt roligt. Jag ser fram emot det jättemycket och jag är väldigt taggad, säger den förre Färjestadsspelaren Rasmus Asplund och fortsätter:

– Vi har också fått ihop en bra grupp så det ska som sagt bli väldigt kul och det är stort att få representera Sverige i ett VM.

”Självklart för mig”

För Asplund var det en självklarhet att tacka ja trots att 80 NHL-matcher under en säsong sliter.

– Givetvis är ett kriterium att man ska känna sig hel och fräsch i kroppen. Men det gjorde jag (efter NHL-säsongen) och därför var det en självklarhet för mig att tacka ja till VM.

– Sedan är det klart att det sliter med en lång NHL-säsong. Men jag har haft förmånen att vara frisk hela säsongen och jag känner mig fortfarande relativt fräsch för att göra en bra VM-turnering, så det var som sagt självklart för mig.

Ett VM som för Sveriges del startar på lördag med match mot Österrike.

Känns formen bra även nu strax innan VM?

– Det känns bra. Det har känts bra hela året och i NHL hade jag en väldigt, väldigt bra sista halva på säsongen och nu ska jag bara bygga vidare på känslan från det, säger Asplund som har varvat igång med tre assist två matcher med Tre Kronor i Beijer Hockey Games, och konstaterar:

– När man spelar för Sverige är vi givetvis här för att ta medaljer och det är bara vinster som räknas.

– Det är jättesvårt att förutspå våra chanser i en lång turnering där mycket kan hända. Men jag tror det är väldigt viktigt att vi fokuserar på vårt och gör det som vi kan påverka och gör det bra, då löser sig oftast resten.

Buffalosvenskarna Victor Olofsson, Rasmus Dahlin och Rasmus Asplund. Dahlin och Asplund är båda med i Sveriges VM-trupp.
Buffalosvenskarna Victor Olofsson, Rasmus Dahlin och Rasmus Asplund. Dahlin och Asplund är båda med i Sveriges VM-trupp. Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/TT

Fler värmlänningar

I Tre Kronors preliminära VM-trupp finns i skrivande stund ytterligare två värmlänningar i form av backen Henrik Tömmernes och forwarden Oskar Lang.

– Jag känner båda och Lang har jag spelat Tv-pucken tillsammans med exempelvis. Jag känner de flesta i VM-truppen då vi har stött på varandra på ett eller annat sätt i hockeyvärlden och det är en väldigt enkel grupp att komma in i.

Och Rasmus Asplund kommer alltså in till VM med första fulla NHL-säsongen i karriären i bagaget.

– Det har känts väldigt, väldigt bra under säsongen. Redan från avslutningen på förra säsongen kändes det väldigt enkelt att kliva på fysträningen och jag kände mig mentalt redo för att verkligen ta nästa steg i min karriär och det senaste året har gått väldigt bra tycker jag som sagt, berättar Asplund:

– Hela laget Buffalo och organisationen har tagit steg i rätt riktning så det har varit enkelt att rida lite på den vågen. Jag är väldigt nöjd med min säsong.

Sveriges forward Rasmus Asplund gjorde tre assist på två matcher i Beijer Hockey Games.
Sveriges forward Rasmus Asplund gjorde tre assist på två matcher i Beijer Hockey Games. Foto: Christine Olsson/TT

”Delmål på vägen”

Det går dock inte att slappna av och vara säker på sin plats i världens bästa liga. Men Filipstadssonen har efter några år på andra sidan Atlanten etablerat sig i NHL och dessutom kvitterat ut en VM-biljett hos Tre Kronor.

Två mål som typ alla hockeyspelare drömmer om.

– Ja, såklart. Det är oerhört stort att bli uttagen till VM. Jag är som sagt väldigt, väldigt taggad och det ska bli skitkul.

– Jag har gjort min första fulla säsong i NHL och det är givetvis också ett av mina delmål på vägen. Nu gäller det att motivera sig för att ta nästa steg. Jag vill etablera mig i NHL ännu mer än vad jag har gjort och verkligen visa att det är där jag ska vara i många år framöver. Så det finns ett jobb att göra i sommar och även nästa säsong.

– Man behöver fortsätta att lägga ner ett oerhört jobb för att behålla sin plats, och det är planen att jag ska göra.

Rasmus Asplund med Filipstads IF som moderklubb har även flertalet FBK-säsonger på meritlistan. Ett FBK som i kväll spelar en sjunde och avgörande SM-final mot Luleå.

Vad säger du om Färjestads säsong?

– Den har varit lite upp och ner som jag har förstått. Jag har inte följt varje steg, men det är oerhört imponerande att Färjestad har tagit sig till final.

– Det är aldrig lätt oavsett förutsättningar och det är klart att FBK ska vara väldigt nöjda med sin säsong. Det är dessutom en oerhört häftig finalserie där både Luleå och Färjestad bjuder upp till spel på isen, stämning på läktaren och ett intresse omkring. Svensk hockey ska vara väldigt stolta över årets finalserie.

– Och det kan inte bli en bättre avslutning än med en match som avgör allt. Det ska bli väldigt roligt att se den, säger Rasmus Asplund.

Rasmus Asplund i Färjestad säsongen 2017-2018 innan han lämnade för Nordamerika.
Rasmus Asplund i Färjestad säsongen 2017-2018 innan han lämnade för Nordamerika. Foto: Mikael Lindblom

Artikeltaggar

Buffalo SabresFärjestad BK HerrIshockeyIshockey-VMNHLRasmus AsplundSHLTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.