Hoppa till huvudinnehållet

Uppgifter: Värmländska poliser på plats vid Paludans valmöte

Publicerad:
Poliser motar bort motdemonstranter vid Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fick tillstånd för en sammankomst på långfredagen. På fredagen är Paludan på plats igen i Örebro.
Poliser motar bort motdemonstranter vid Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fick tillstånd för en sammankomst på långfredagen. På fredagen är Paludan på plats igen i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

Rasmus Paludan har återigen fått tillstånd för en sammankomst i Örebro under fredagen. Enligt uppgifter till NWT ska värmländsk polis från flera orter finnas på plats:

– Självklart har vi med oss det som skedde på långfredagen i planeringen, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Det är knappt en månad sedan som Rasmus Paludan planerade en rad koranbränningar på flera platser i landet. Tillställningarna urartade i våldsamheter och upplopp som ledde till en efterföljande debatt om yttrandefrihet.

Nu besöker Rasmus Paludan Örebro igen. Den här gången med avsikt att hålla valmöte för Stram Kurs Sverige.

Enligt uppgifter till NWT kommer två polisgrupper från Värmland att bistå under morgondagens allmänna sammankomst i Örebro. En från Karlstad och en sammansatt med poliser från Arvika ihop med Kristinehamn.

– Vi kommenterar inte vilken personalresurs vi har tagit ut, varken hur många eller vilka vi har tagit ut. Vi tar hjälp av den personal som vi anser att vi är i behov av. Det kan vara från vår egen region men även andra regioner, säger presstalesperson Christina Hallin.

”Kommenterar inte vår taktik”

Polisen är också förtegen om hur man tänker kring morgondagens sammankomst.

– Vi kommenterar inte vår taktik vid olika insatser. Det stannar hos oss internt. Självklart har vi med oss det som skedde på långfredagen och även det som har skett i andra regioner och det har vi med i planeringen, men några detaljer går jag inte in på.

Alla har rätt att uttrycka sina åsikter.
Christina Hallin

Polisen planerar för olika scenarier:

– Att det blir väldigt lugnt, att det inte händer någonting eller att det blir våldsamheter. Taktiken baseras utefter det. Målet är att vi ska använda oss av så mycket dialog som möjligt för att lugna ner eventuella ordningsstörningar och förklara varför vi är på plats. Att det är vårt uppdrag och att det inte handlar om att skydda personen i fråga, utan att skydda den personens åsikter. Alla har rätt att uttrycka sina åsikter, säger Christina Hallin.

Polisen motar bort motdemonstranter i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fick tillstånd för en sammankomst på långfredagen.
Polisen motar bort motdemonstranter i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fick tillstånd för en sammankomst på långfredagen. Foto: Kicki Nilsson/TT

– När en person ansöker om en allmän sammankomst och får det beviljat, så är vårt uppdrag att den här personen ska kunna genomföra den på ett tryggt och säkert sätt både för arrangören men också för eventuella motdemonstranter och våran polispersonal som är på plats.

Bytte plats

Rasmus Paludan ville initialt hålla valmötet på Prologgatan i området Vivalla men fick nej från polisen. Polisen skriver att: ”Med tanke på de allvarliga ordningsstörningar som förekommit vid tidigare tillfällen i Örebro och i andra delar av Sverige bedömer Polismyndigheten att det finns en hög risk att liknande händelser inträffar om sammankomsten hålls på den plats som önskats.”

Stram Kurs Sveriges partiledare Rasmus Paludan under ett valmöte på Sandwalls plats i Borås.
Stram Kurs Sveriges partiledare Rasmus Paludan under ett valmöte på Sandwalls plats i Borås. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi har gjort bedömningen att vi inte kan garantera säkerheten på platsen där han har ansökt från början. Därför flyttar vi den baserat på olika säkerhetsmässiga bedömningar.

Istället ändrades platsen till Aspholmsvägen på området Aspholmen.

Tillståndet gäller mellan klockan 12 och 15.

– Vi kan också fatta beslut imorgon nära inpå om att flytta det ännu en gång, beroende på vad som händer, säger Christina Hallin.

Artikeltaggar

Brott & blåljusChristina HallinÖrebroPolisenRasmus Paludan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.