Hoppa till huvudinnehållet

Iris tvingades starta om livet – nu har hon hittat en oas: ”Vi kan göra allt här”

Publicerad:
Theresa Widjeskog Ahlman och Iris Lloyd bor grannar på Herrhagen och fann varandra direkt när de möttes. Nu är de två av aktörerna bakom nysatsningen Strandvägen Art Studio, en kreativ mötesplats.
Theresa Widjeskog Ahlman och Iris Lloyd bor grannar på Herrhagen och fann varandra direkt när de möttes. Nu är de två av aktörerna bakom nysatsningen Strandvägen Art Studio, en kreativ mötesplats. Foto: Lisa Olaison

Innanför en anspråkslös källardörr på Herrhagen finns en oas för slöjd, kreativitet och mindfulness.

– Vi kan göra allt här! säger Iris Lloyd och visar runt i Strandvägen Art Studio.

Hon om någon vet vad skapande betyder för hälsan – och för livet.

Berättelsen om den kreativa oasen som fyra kvinnor skapat tillsammans kan börja vid den där källardörren. Men den kan också börja i en ambulans, som med blinkande blåljus tutar iväg i ilfart mot Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Datumet är den 1 juni 2018 och i ambulansen ligger Iris Lloyd, som tvingats av en kompis att ringa ambulans efter att ha känt sig lite yr och konstig. Själv tyckte hon inte det var så farligt, men ambulanspersonalen såg snart bekymrad ut.

– De satte på ett EKG och då jäklar. Då säger de att ”dom vill att vi ska komma in med dig”. De var helt lugna och jag fattade ingenting. Vi åker in och ett team står och väntar.

En ballongsprängning görs och sen tror hon att hon ska åka hem. Då får hon beskedet: du har haft en hjärtinfarkt.

– Då blev jag chockad! Det var en resa...

”Nyfiken som en galning”

Hon var ju inte gammal och hon levde sunt, men med facit i hand kan hon se ett mönster.

Iris Lloyd bodde i Filipstad innan hon flyttade till Stockholm för tio år sedan. För tre år sedan gick flytten tillbaka till Värmland, till Karlstad. Här började livet om.
Iris Lloyd bodde i Filipstad innan hon flyttade till Stockholm för tio år sedan. För tre år sedan gick flytten tillbaka till Värmland, till Karlstad. Här började livet om. Foto: Lisa Olaison

– Jag är för ivrig! Stress! Många bollar i luften, alltid varit nyfiken som en galning, alltid kastat mig in och gjort så mycket saker. Jag har haft utmattningssyndrom två gånger och vilat en liten stund, men sen har jag varit igång igen.

På ytan ser hon ut som en lugn person.

– Så säger alla. Men inuti, det som inte syns...

Hon var sjukskriven ett år efter infarkten.

”Värsta jag varit med om”

– Jag ramlade ner i ett stort mörkt hål. Det var förfärligt. Det var det värsta jag varit med om, att inte ha livsgnistan. Det var hemskt!

En vändpunkt kom när hon gråtande och trött träffade en läkare, som förklarade vad hon varit med om och att reaktionen efteråt är vanlig.

– Sen gick jag med i en mindfulness-grupp och det hjälpte faktiskt mig. Sen bodde jag i en stuga i skogen i ett naturreservat med mina djur och var ute mycket i skog och mark. Och sedan sa mina barn att ”nu kommer du hit”!

Såg det viktiga i livet

Så gick flyttlasset från Stockholm till Karlstad och det blev en resa på fler sätt, när värmlänningen Iris kom hem till Värmland.

Ett textilt verk av Britta Stolpe väntar på att hängas upp på väggen.
Ett textilt verk av Britta Stolpe väntar på att hängas upp på väggen. Foto: Lisa Olaison

– Det var som att börja om från början. Livet började om från början. Vad är det som är värt något? Jag känner att jag har så mycket inom mig, varför använder jag inte det, utan springer runt och yrar! Nu känner jag; det är dags, nu knyter jag ihop alla mina kunskaper, för jag har ju varit med om väldigt mycket, och så vill jag gärna dela det med andra människor.

Ett nav som ska växa

Och därmed är vi tillbaka här och nu, i en källarlokal på Strandvägen. Här vill hon tillsammans med Theresa Widjeskog Ahlman och två kvinnor till skapa en oas för sig själva och för andra, en plats fylld av kreativitet och möjligheter.

Theresa Widjeskog Ahlman gör tuffa, glada tovade hundar. Ibland kan man också möta den levande ateljéhunden Cayenne i lokalerna.
Theresa Widjeskog Ahlman gör tuffa, glada tovade hundar. Ibland kan man också möta den levande ateljéhunden Cayenne i lokalerna. Foto: Lisa Olaison

– Känslan är att det är som ett nav och det ska växa! Här kan vi att ha föredrag, kurser och utställningar, man kan komma in och fika och samtala eller komma in med idéer. Det här är ett ställe där allt ska vara möjligt. Vi kan gör allt här! säger Iris Lloyd.

Alla fyra har arbetsrum i studion. Det målas, broderas, tovas, tecknas, virkas, sys och mycket mer.

– Alla vi fyra är olika och alla har vi våra egna saker, men samtidigt har vi varandra. Det är som en trygghet, säger Iris.

En ljuskrona i makramé sätter tonen i Iris Lloyds ateljérum. Iris är värmländskan med Filipstadsrötter, som efter några år i Stockholm kom tillbaka till Värmland och började om i livet.
En ljuskrona i makramé sätter tonen i Iris Lloyds ateljérum. Iris är värmländskan med Filipstadsrötter, som efter några år i Stockholm kom tillbaka till Värmland och började om i livet. Foto: Lisa Olaison

De kan vara varandras bollplank och inspiratörer, eller bara finnas där.

– Systerskapet känns viktigt, säger Iris.

– Och tillsammans har vi så mycket kunskaper, säger Theresa Widjeskog Ahlman.

”Slöjd gör något med en”

Hon virkar medan vi pratar och är även serietecknare, plus att både hon och ytterligare en i gruppen, Britta Stolpe, har erfarenhet från ett studieförbund.

Ordet ”slöjd” kommer av ordstammen "slug”, berättar Theresa Widjeskog Ahlman: ”Om man är slöjdare är man en person som löser ett problem.” Själv är hon utbildad serietecknare, har läst litteraturvetenskap, och sysslar även med video, bokbinderi och virkning.
Ordet ”slöjd” kommer av ordstammen "slug”, berättar Theresa Widjeskog Ahlman: ”Om man är slöjdare är man en person som löser ett problem.” Själv är hon utbildad serietecknare, har läst litteraturvetenskap, och sysslar även med video, bokbinderi och virkning. Foto: Lisa Olaison

– Vi har mycket med folkbildning med oss och att man vill hjälpa andra att komma igång och vara kreativa. Det brinner både Britta och jag för, säger Theresa.

Att skapa har varit viktigt för Iris nystart i livet och det är något som Theresa känner igen.

– Det du berättar om det kreativa som fick dig tillbaka; den berättelsen har jag hört så många gånger, av folk som varit utmattade, deprimerade. Slöjden gör något med en, speciellt när man gör något tillsammans, säger hon.

"Jag tror att det är på väg tillbaka”, säger Theresa om hantverk som virkning. ”Kan själv” är ett bra tema och avkopplande är det också att låta händerna jobba och tanken flyga fritt.
"Jag tror att det är på väg tillbaka”, säger Theresa om hantverk som virkning. ”Kan själv” är ett bra tema och avkopplande är det också att låta händerna jobba och tanken flyga fritt. Foto: Lisa Olaison

Hon berättar att det till och med finns forskning på att handarbete sänker pulsen. Virkning är rena rama mindfulnessen.

– När handen arbetar, då flyger tanken. Det är ett mantra vi har. Det är verkligen en meditativ process, säger Theresa.

Den kreativa kvartetten har haft lokalen sedan 1 december och nu närmar sig invigningen med mingel. Gästboken ligger redo.
Den kreativa kvartetten har haft lokalen sedan 1 december och nu närmar sig invigningen med mingel. Gästboken ligger redo. Foto: Lisa Olaison

”Livet är fantastiskt”

Genom Strandvägen Art Studio kan fler upptäcka möjligheterna, hoppas de.

Jag har varit väldigt rädd för många olika saker genom livet, men jag är inte rädd längre. Det är så häftigt.
Iris Lloyd

– Livet är fantastiskt. Att man ser möjligheterna och glädjen – det är det vi ska göra nu. Vi blir så matade med allt som händer runtom och skräpet och folk är så rädda. Jag är inte rädd längre. Jag har varit väldigt rädd för många olika saker genom livet, men jag är inte rädd längre. Det är så häftigt. Jag hoppas att det ska komma hit människor som ska bli inspirerade av vad vi kan och vad vi delar med oss av och att de också börjar våga. Jag tror att livet handlar om att vi ska ha kul. Vi ska skratta, dansa, sjunga, ha roligt, säger Iris Lloyd.

Eller som Theresa uttrycker det i en fritt virkad bonad på väggen bakom dem, med bokstäver i glada färger:

– Join the party!

”Jag lämnade allt. Jag hade ingenting, inget jobb, inga pengar, ingenstans att bo – nu har jag allt!” säger Iris Lloyd, som efter flytten till Karlstad snart fick deltidsjobb som personlig assistent. Nu har hon börjat ta ut pension men har många planer för framtiden.
”Jag lämnade allt. Jag hade ingenting, inget jobb, inga pengar, ingenstans att bo – nu har jag allt!” säger Iris Lloyd, som efter flytten till Karlstad snart fick deltidsjobb som personlig assistent. Nu har hon börjat ta ut pension men har många planer för framtiden. Foto: Lisa Olaison
I lokalerna finns ett våtutrymme, vilket är bra när man till exempel vill hålla på med tovning eller någon speciell målningsprocess.
I lokalerna finns ett våtutrymme, vilket är bra när man till exempel vill hålla på med tovning eller någon speciell målningsprocess. Foto: Lisa Olaison
Fakta

Hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl. Det leder till syrebrist i hjärtat vilket kan vara livshotande. Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt.

Vanliga symtom vid en hjärtinfarkt:

Smärta i bröstet hela tiden och värken kan stråla ut i armarna eller ryggen.

En obehaglig känsla i bröstet som även kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna.

Svårt att andas.

Kallsvettas.

Hjärtklappning och yrsel. Rädsla och ångest.

Besvär som liknar influensa och samtidigt ont i bröstet.

Symtomen vid hjärtinfarkt kan vara otydliga om du är äldre eller har diabetes. Det är inte säkert att du får mycket ont i bröstet, men det är viktigt att även ta lindrigare symtom på allvar.

Att du har ont i bröstet behöver dock inte bero på hjärtproblem. Du kan få ont i bröstet av många andra orsaker.

Källa: 1177.se

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHantverkHerrhagenHjärtinfarktKarlstadKonstKonstnärMänskligtSlöjdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.