Guldcoach Mitell: ”Jag är sjukt stolt”

Publicerad:
Tomas Mitell jublar efter SM-guldet. Foto: SIMON ELIASSON

Färjestad är svenska mästare och skriver historia som det första lag någonsin att vinna SM-guld på bortais i en game seven. Matchen slutade 3-0 till FBK.

– Jag är sjukt stolt, säger Tomas Mitell i sin guldhjälm.

Inför en kokande arena släpptes pucken och det var Luleå som tog kommandot. Färjestad saknade dock inte lägen. En bit in i perioden skapade FBK ett par långa anfall och i den sista minuten lyckades man skapa tryck mot Joel Lassinantti.

Annars var den första perioden Luleås.

Nästan direkt efter nedsläpp i den andra perioden kom Luleå i ett jätteläge. Einar Emanuelsson kom mot Dominik Furch, men Furch klarade situationen. Efter några minuter kom Pontus Andreasson fri, men än en gång var Furch på tå.

SUPERLIVE: Senaste nytt om FBK och SM-slutspelet

Färjestad klev på och skapade tryck efter drygt halva spelade perioden. FBK fick ett gyllene läge att ta ledningen två gånger om när Luleå drog på sig två utvisningar efter varandra. Men Joel Lassinantti var en vägg och klarade av FBK:s försök.

Virtanens mål

Det var upplagt för en megathriller i tredje perioden med 0-0 på resultattavlan.

Luleå fick spela powerplay några minuter in i perioden. Färjestad klarade av att spela av det numerära underläget.

Luleå satte megapress på FBK sju minuter in i tredje och matade på läge efter läge. Färjestad var rejält illa ute och Dominik Furch hade det ordentligt svettigt.

Då kom det - målet från absolut ingenstans. Jesse Virtanen satte pucken bakom Joel Lassinantti och för några sekunder blev Coop Norrbotten Arena helt knäpptyst, sånär som på en jublande Färjestadsklack.

Kort därefter fick Färjestad spela powerplay. Knappt 30 sekunder in på utvisningen blev Rydahl utvisad och det var spel fyra mot fyra.

Avslutningen blev en riktig rysare. Det fanns knappt luft kvar i Coop Norrbotten Arena när matchen gick in i sina sista minuter och Luleå tryckte på.

Trots massiv press kom ingen kvittering. Istället gjorde Färjestad 2-0 genom Linus Johansson. Luleå tog timeout och gick stenhårt för att komma ikapp.

Matchens sista mål gjorde Joakim Nygård i tom kasse och vilt firande utbröt.

Tomas Mitell stod i en guldhjälm och var ett enda stort leende. Hans Färjestad har gjort det inget annat lag tidigare fixat - att vinna borta i game seven.

Skulle du föredra en gata eller ett torg i ditt namn?

– (Stort skratt) Jag nöjer mig med guldmedaljen och känslan och vetskapen att vi gjorde något ruggigt bra tillsammans ihop med hela Karlstad, organisationen och alla runt omkring bakom kulisserna. Jag är sjukt stolt, en så bra känsla just nu.

Det har minst sagt varit en resa. Tomas Mitell kom in som huvudtränare när drygt en månad återstod av grundserien.

– Jag tyckte från dag ett att alla inblandade, spelare och ledare, fans - alla. Alla slöt upp.

SUPPORTERLIVE: Häng med på bussresan till Luleå

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLuleå HockeySHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare