Hoppa till huvudinnehållet

TV: Levande musik på busshållplats – bokbuss på turné och ny musikscen

Publicerad:
Maja Amcoff Larsson spelar piano när bokbussen stannat vid Badabruk.
Maja Amcoff Larsson spelar piano när bokbussen stannat vid Badabruk. Foto: Morgan Bäckvall

Det är väl klart att man kan spela levande musik på en busshållplats i Badabruk – i ömsom sol och spöregn. När bokbussen gjorde sin vanliga rutt, dök ett antal musiker upp från kulturskolan i Torsby.

Ett 70-tal besökte en stråkkonsert i Prostgårdslagårn och bandet Traktens tivoli repade inför publik i Stallet. Där står snart en ny musikscen på plats.

Det är Kulturdagar i Torsby kommun och det är första gången som Torsby kommuns bokbuss på tre av sina rutter under tisdagen kunde presentera levande musik på tre av sina hållplatser.

Syftet med turnén är dels att kulturskolans elever ska få fler speltillfällen och att låntagare ute i byarna ska få möjlighet att höra levande musik.

Jan Axelsson är sångare i Traktens tivoli, före detta Your absent friend.
Jan Axelsson är sångare i Traktens tivoli, före detta Your absent friend. Foto: Morgan Bäckvall

När bokbussen stannade till vid före detta Badaboa där kulturavdelningen har en av sina hållplatser för bokbussen, möttes låntagarna av musik från kulturskolans elever.

Det är första gången vi har musik på det här sättet vid bokbussen.
Malin Jansson, bibliotekschef

Först ut att spela var Maja Amcoff Larsson som framförde två melodier med sommartema på piano. Hon går som elev hos pianoläraren Thomas Kågström och han deltog i turnén.

Näst på tur var Matilda Antonsson och Signe Blomqvist. De spelar fiol och man fick bland annat höra musik av Olle i Halla.

Märta Blomqvist spelar fiol på konsert i Prostgårdslagårn.
Märta Blomqvist spelar fiol på konsert i Prostgårdslagårn. Foto: Privat

– Det är första gången vi har musik på det här sättet vid bokbussen. Men vi har haft både barnteaterföreställning och filmvisning tidigare. Vi har så fin bokbuss och vi vill att den ska kunna visa upp alla former av kultur, säger Malin Jansson, verksamhetschef vid Torsby bibliotek.

Bandet Traktens tivoli stod för underhållningen när Ge & Hör visade upp sina lokaler i herrgårdsparken i Torsby under tisdagskvällen. Bandet hette tidigare Your absent friend, med Jan Axelsson som sångare och frontman i bandet.

Ge & Hör kommer i mitten av juni att utvidga sina verksamhet; den nya scenen Rännet invigs
Jan Axelsson

– Ge & Hör kommer i mitten av juni att utvidga sina verksamhet; den nya scenen Rännet invigs, berättar Jan Axelsson i ett mejl till NWT.

Children of the sün kommer att spela under invigningen, men det exakta datumet framgår inte än.

Torsby stråkorkester med sammanlagt 25 musiker på scen.
Torsby stråkorkester med sammanlagt 25 musiker på scen. Foto: Privat

– Eftersom arbetet med den nya konsertlokalen har rönt stort intresse tänker Ge & Hör låta allmänheten titta in för att skapa sig en uppfattning av Rännets potential, säger Jan Axelsson.

”Släpp stråkarna loss – det är vår” var namnet på ett arrangemang med föreningen Torsby stråkorkester och kulturskolan under tisdagskvällen.

– Konserten varade i 55 minuter. Vi hade ställt ut 70 stolar och det var nästan fullsatt, säger Annakarin Lis i arrangörsstaben.

Kulturdagar i Torsby pågår till och med söndag.

Artikeltaggar

FrykenskolanKulturskolanNöje/KulturSysslebäckTorsbyTorsby kommunTorsby stråkorkester

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.