Hoppa till huvudinnehållet

Inga hepatitfall med okänd orsak hittade hos barn i Värmland

Publicerad:
I Värmland har inga fall av hepatit med okänd orsak hittats bland barn ännu. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
I Värmland har inga fall av hepatit med okänd orsak hittats bland barn ännu. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Christine Olsson

Ett antal svenska barn har fått hepatit utan att man vet varför.

Men än finns inga sådana fall i Värmland.

Ett antal barn i länder världen över har drabbats av akut hepatit, inflammation i levern. Enligt Folkhälsomyndigheten har nio misstänkta fall hittats i olika delar av Sverige från november i fjol till och med april i år.

– Att ett barn drabbas av akut hepatit med okänd orsak är mycket ovanligt men förekommer. Folkhälsomyndigheten undersöker om fallen som vi ser nu representerar en ökning av akut hepatit med okänd orsak eller inte, säger statsepidemiolog Anders Lindblom på myndighetens hemsida.

I Värmland hade inga misstänkta fall hittats på tisdagseftermiddagen, enligt Smittskydd Värmland och barn- och ungdomsmedicin, som NWT varit i kontakt med.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen och de fall som hittats i Sverige och andra länder utreds för att se om det finns någon gemensam orsak till att barnen blivit sjuka. Man har också uppmanat vårdgivare i landet att vara uppmärksamma på sådana här patienter.

Kan vara adenovirus

Björn Fischler, överläkare inom barnleververksamheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger till nyhetsbyrån TT:

– Den här sjukdomen beter som en virusinfektion brukar göra, men utan att man hittar virus hos de smittade. Vi kan inte utesluta att det rör sig om ett okänt, eller helt nytt virus.

Enligt TT är de flesta drabbade barnen mellan två och fem år och det finns inga tecken på att de träffat varandra eller smittats vid resor. Några av dem har tecken som tyder på att de är smittade av adenovirus. Det är en grupp virus som är vanlig och kan ge både luftvägs- och tarminfektioner, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det är väldigt ovanligt att någon blir svårt sjuk.

Symtom på hepatit utan känd orsak kan vara att ögonvitor och hud blir gulaktiga. De drabbade barnen har ibland också kräkts, haft diarré, blek avföring och mått illa.

Artikeltaggar

BarnFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandSjukvårdSmittskydd VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.