Hoppa till huvudinnehållet

NWT-panelen: ”Pressen att leverera sitt livs bästa hockey är brutal”

Publicerad:
Markus Strömberg, Solveig Voyce och Mikael Solberger analyserar den mäktiga game seven som bara är en dag bort.
Markus Strömberg, Solveig Voyce och Mikael Solberger analyserar den mäktiga game seven som bara är en dag bort.

Vilket lag har mest press på sig i the grande finale? Vilka spelare ryker det om? Och hur kommer allt att sluta? NWT-sportens Solveig Voyce, Markus Strömberg och Mikael Solberger tycker till inför den mäktiga game seven.

Mikael Solberger

Hur ska Färjestad knipa guldet?

Förutom självklara saker som att utnyttja powerplay, undvika egna utvisningar och vara noggranna med pucken i egen zon är nyckelordet att våga. Spelare efter spelare som man har pratat med säger att man ska försöka spela som hemma på bortaplan. Då måste man brösta upp sig och våga för det kommer att kosta massor av energi att göra det i Luleå.

Vilket lag har mest press på sig?

Jag ser inget annat svar än att det är helt lika mellan lagen. Det är elitidrottsmän i en helt avgörande match om SM-guldet vi pratar om och då spelar det ingen roll om matchen spelas i Karlstad eller i Luleå.

Vilken/vilka spelare i respektive lag ser heta ut inför match sju?

Theodor Lennström är en gigant i försvaret. Joakim Nygård är ett ständigt problem för Luleå med sin skridskoåkning som hela tiden hotar och får med sig utvisningar. Per Åslund går liksom inte att undvika att nämna heller. Einar Emanuelsson trivs uppenbart alldeles ypperligt mot Färjestad. Linus Omark har inte sett het ut i matchserien men hans skicklighet känner alla till och han kanske kliver fram nu?

Einar Emanuelsson är en spelare det ryker om.
Einar Emanuelsson är en spelare det ryker om. Foto: SIMON ELIASSON

Hur går det då?

Innan matchserien menade jag att om man tippar att Färjestad tar SM-guldet kunde man inte tippa 4-3 i matcher för Färjestad vinner inte en sista avgörande i Luleå. Men ju längre finalserien har gått ju mer har jag svängt och jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Färjestad vinner och eftersom matchhjälten sällan blir den man tror så drar jag till med att Albert Johansson avgör.

Markus Strömberg

Hur ska Färjestad knipa guldet?

Var inne på det i en krönika nyligen och jag tror fortfarande receptet för att slå Luleå borta är maximum attack. Hamnar FBK på hälarna i den kokande grytan så kommer Luleå bli för mycket att hantera. Taktiken flyger ut ur fönstret i ett sånt här läge och den som vågar kliva ut och satsa framåt tar guldet.

Vilket lag har mest press på sig?

Alla tävlar om att skicka över pressen på varandra. Men i ärlighetens namn är det väl en lika stor press och möjlighet för båda lagen. Med det sagt gillar jag det psykologiska kriget och det är helt rätt att försöka skicka över pressen till motsatta sidan.

Per Åslund har varit slutspelets poängvassaste spelare.
Per Åslund har varit slutspelets poängvassaste spelare. Foto: MATHILDA AHLBERG

Vilken/vilka spelare i respektive lag ser heta ut inför match sju?

Per Åslund ångar på och ökar på sin legendarstatus för varje match i det här slutspelet. Från de bakre leden fortsätter Theodor Lennström spela hockey som att han inte visste vad ordet nerver betydde.

Med risk för att bli tjatig så är det svårt att inte peka ut Einar Emanuelsson i Luleå. Hans märkliga säsong är ännu svårare att förstå när man ser hur han spelar i finalserien.

Hur går det då?

Förhandstipset från mig var 4-3 till Luleå. Jag försöker undvika kappvänderiet så gott det går, men i en sjunde match känns det vidöppet.

Här krävs det såklart ett svar och då står jag fast vid att Luleå vinner.

Solveig Voyce

Hur ska Färjestad knipa guldet?

Köra på. Är inne på Mackans spår här ovanför. Våga trycka på! Det är en mental kamp mer än någonting annat. Att våga och inte bli passiv är nyckeln.

Vilket lag har mest press på sig?

Jag tycker att Luleå har lite mer press på sig egentligen. De har hemmaplansfördelen - vad den nu är värd när allt ställs på sin spets... Men det är två lag som bär sanslösa mängder av drömmar och hopp på sina axlar, så pressen att leverera sitt livs bästa hockey är brutal för båda lagen. Den som hanterar den bäst och vågar njuta vinner.

Vilken/vilka spelare i respektive lag ser heta ut inför match sju?

Einar Emanuelsson är hela finalseriens stora utropstecken, men jag tycker att Joel Nyström har börjat smyga i kulisserna. Medan det fullkomligen lyser om Theodor Lennström och Per Åslund så skimrar Joel Nyström, där finns något.

Det gnistrar om Joel Nyström.
Det gnistrar om Joel Nyström. Foto: OLA WESTERBERG

Hur går det då?

Jag såg Per Åslund med Le Mat i famnen på Stora Torget när jag tänkte på finalen innan säsongen började. Sen har jag ju svängt i mitt tyckande på ett fullkomligen bedrövligt sätt under grundserien. När Färjestad vann första matchen i kvartsfinalserien, borta mot Skellefteå, fick jag känslan att det kan gå hur långt som helst. Men till en game seven... Det hade jag aldrig någonsin kunnat tro. Det är en otrolig kväll som ligger framför oss. Det är få förunnat att få spela en sån match, och en lyx att få jobba med att bevaka den. Känslan är att det kan gå precis hur som helst. Luleå kan vinna med 5-0, Färjestad kan vinna med 5-0, det kan bli tre suddenperioder. Allt kan ske! Men när jag blundar ser jag honom där på torget, ”Åsa”.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLuleå HockeySHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.