Kristinehamnskocken Sandra Sånebo får ansvar för två restauranger

Publicerad:
Sandra Sånebo ska basa över köket på den nya restaurangen i Karlskoga. Foto: Ellinor Isaksson

Hotell Alfred Nobel i Karlskoga gör en satsning och ska öppna restaurangen igen. I köket ska ingen mindre än Sandra Sånebo stå, köksmästaren på Statt i Kristinehamn.

Just nu pågår renovering av lokalerna och man rekryterar personal för fullt. Det är inget exakt datum satt för återöppnandet, men planen är att det ska ske före sommaren.

– Det är inte lång tid kvar, så det är fullt ös, säger hotellchefen Emelie Wilnier.

På frågan om restaurangen ska ha något speciellt tema svarar hon:

– Vi vill anamma Karlskogas historia. Vi har ju cirkushistoria med Baptista Schreiber. Vi har valt den vägen för att ha ett tema som funkar i flera år.

Inte som Pinchos

Hon påpekar dock att det inte ska bli lika mycket cirkustema som på restaurangkedjan Pinchos.

– Vi vill hålla det stilrent. Grunden är Karlskogas historia med Baptista Schreiber och hennes cirkus.

Det är inte bara inne i själva restaurangen som det kommer att bli en ansiktslyftning.

– Även borggården kommer att inredas med härliga utemöbler och sittplatser, säger Emelie Wilnier.

Hon påpekar att det handlar om den vanliga restaurangen. Det är alltså inte gamla Bakfickan, eller Allstar som det hette innan verksamheten lades ner där.

Magi med maten

Man kan säga att cirkustemat går igen i köket. Där ska nämligen den för många Karlskogabor välbekanta kocken Sandra Sånebo styra.

– Och hon kan ju skapa magi med maten, konstaterar Emelie Wilnier.

Renoveringen av restaurangen på Hotell Alfred Nobel i Karlskoga har gått in i sitt slutskede. Snart hoppas Emelie Wilnier, Sandra Sånebo och Anna Svensson kunna hälsa matgästerna välkomna. Den här delen av restaurangen kallas cirkustältet.
Renoveringen av restaurangen på Hotell Alfred Nobel i Karlskoga har gått in i sitt slutskede. Snart hoppas Emelie Wilnier, Sandra Sånebo och Anna Svensson kunna hälsa matgästerna välkomna. Den här delen av restaurangen kallas cirkustältet. Foto: Per Lindgren

Sandra Sånebo har de senaste två och ett halvt åren varit köksmästare på stadshotellet i Kristinehamn, som ingår i samma koncern. Hon ser fram emot att göra comeback i Karlskoga.

– Det känns väldigt kul! Jag kommer att vara köksmästare både här och i Kristinehamn.

Hon ser inga problem med att hinna sköta båda ställena samtidigt.

– Jag har bra team och bra kockar, konstaterar hon.

På frågan om det ska vara något speciellt tema på maten svarar hon att man ska jobba mycket med närproducerat.

– Allt ska vara med kvalitet och lagat från grunden. Det ska gå som en röd tråd. Vi ska också ha olika temakvällar och använda oss av borggården. Den ska blomstra upp igen!

Till att börja med kommer man enbart att ha lunchbuffé, men tanken är att man efter midsommar ska komma igång med à la carte på kvällarna.

– Då kommer vi bland annat att ha ”on the rocks”, alltså att man kan steka själv på en het sten. Vi har det i Kristinehamn och det är jättepopulärt, säger Sandra Sånebo.

– När vi ville satsa på restaurang i Karlskoga var det en självklarhet att hon skulle hänga med, berättar Emelie Wilnier som är optimistisk inför nyöppningen.

– Det känns superbra! Det är kul att få satsa på stan. Även om det ha varit tuffa år, med pandemin och annat, så ser vi mycket möjligheter med Karlskoga. Det är ju mycket som händer här, så det är kul att vi kan satsa och därmed vara med och bidra, säger hon och tipsar om att den som är nyfiken på hur arbetet med restaurangen fortskrider kan följa hotellet på sociala medier.

Artikeltaggar

HotellHotell Alfred NobelKarlskogaKrogarNäringslivNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare