Känner du till konsekvenserna av att gå med i Nato?

Insändare
PUBLICERAD:
”Vänta med beslut tills alla aspekter blivit genomlysta och folket därefter också får säga sitt”, skriver insändarskribenten.
Foto: Philipp Schulze
I rasande fart håller nu våra politiker på att driva in Sverige i Nato. Folket hålls utanför. Ingen beredning värd namnet. Ingen folkomröstning. "Det här har ni inte med att göra". Vilka känner till konsekvenserna av medlemskapets paragraf 5?

Alla 30 medlemsländerna måste vara överens inför ett anfall på annan stat. Medlemmarna får bidra med vad de vill. Kan inskränka sig till tält och några filtar. Vilka svenskar är beredda att gå i döden för en gränskonflikt i Turkiet?

Nato är USA:s största vapenkund. Nato är en konfrontationsorganisation med siktet inställt på krig. I Ukraina utökar Nato och USA nu sina vapenleveranser och bilden börjar alltmer ta form av ett utökat krig med många inblandade parter. Ett Natomedlemskap öppnar möjligheten för kärnvapen på svenskt territorium.

Ryssland kommer vidta militära motåtgärder som till exempel installation av kärnbestyckande missiler på andra sidan Östersjön och kommer sannolikt göra en markering av betydligt allvarligare slag än stridsplanskränkningarna på Gotland. Nära till hands ligger hackerattacker mot svenska samhället.

Elsystemet? Banker? Sjukvård? Vattentillgång?

Hur säkert blir ett Natomedlemskap för medborgarna? En framtida krigskonflikt kommer utspela sig på svensk mark. Ungefär som nu i Ukraina.

Våra folkvalda utsätter sina väljare för stora risker. Vänta med beslut tills alla aspekter blivit genomlysta och folket därefter också får säga sitt. I en demokrati måste detta få ta sin tid!

Peter Tornborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.