Hoppa till huvudinnehållet

Domen har kommit – dammen vid Lilla Ullen får rivas ut

Publicerad:
Fortum får tillstånd att riva ut dammen vid Lilla-Ullen.
Fortum får tillstånd att riva ut dammen vid Lilla-Ullen. Foto: Daniel Olausson

Fortum får tillstånd att riva ut dammen i Lilla Ullen i Hagfors kommun. Detta efter att Mark -och miljödomstolen meddelat sin dom under torsdagen.

– För Fortums del är det ju glädjande och vi vill ju riva ut så fort som möjligt. Men det lär väl bli en överklagan, säger Stefan Norberg, projektledare Fortum.

Mark -och miljödomstolen i Vänersborg har lämnat tillstånd åt Fortum för utrivning av samtliga delar av dammen i Lilla Ullen som har en dämmande funktion.

Inför Mark- och miljödomstolens beslut hade yrkanden kommit in från bland annat Länsstyrelsen och fastighetsägare vid Lilla Ullen som motsätter sig en utrivning.

Mikael Hedenskog som är vattenverkshandläggare vid länsstyrelsen kommenterar mark- och miljödomstolens dom.

– Lämnar man kvar delar av dammen som man nu gör i det här fallet så har man ansvar för dammen även i framtiden. Det var ju en synpunkt som inte domstolen brydde sig om.

Kommer länsstyrelsen att överklaga domen?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi har tre veckor på oss, säger Mikael Hedenskog.

I mars beslutade mark- och miljödomstolen att Fortum också får riva ut dammarna i Östra - och Västra Görsjön i Hagfors kommun. Något som sedan överklagades till Mark-och miljööverdomstolen av politikerna i Hagfors kommun.

– När det gäller Lilla Ullen så måste man ju också se på hur det påverkar Stora Ullen som är kommunens råvattentäkt. Så vi får nog ta detta en runda till för att se om vi också ska överklaga den här domen, säger Boo Westlund (OR), vice ordförande kommunstyrelsen.

Trots räddningschefens vädjan – nu kan dammarna rivas utSamhällsbyggnadschefen Louise Sjöholm om dammdomen: ”Oroväckande”Storröding ändrar Fortums planer på dammutrivningDricksvattentäkt för tre kommuner hotas om damm rivs ut

Artikeltaggar

Boo WestlundHagfors kommunLänsstyrelsenMikael HedenskogNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.