Hoppa till huvudinnehållet

Daniel Viksten: ”Det här blir absolut karriärens största match”

Publicerad:
Daniel Viksten efter vinsten hemma mot Luleå.
Daniel Viksten efter vinsten hemma mot Luleå. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det är dags för den sjunde SM-finalen mellan Färjestad och Luleå.

Den största matchen i karriären väntar för många av spelarna på isen.

– För min del är det absolut så, säger Daniel Viksten.

Färjestad har bytt en del i kedjorna under säsongen, men formationen med Linus Johansson som center tillsammans med Daniel Viksten och Victor Ejdsell har varit intakt under en längre tid.

Den ska vara en leading line för Färjestad och senast ordnade man fram 2-0-målet när Ejdsell passade till Viksten som sedan friställde Johansson som avslutade med en backhand.

– Det har känts bra tillsammans. Vi har hittat ett spel som passar bra för oss, men jag tycker också att vi har lite mer att ta ut från vår kedja, säger Viksten.

Skapa mer tryck

Och han fortsätter det resonemanget:

– Vi kan skapa mer tryck och få längre anfall. Det är det som vi har gjort bra men har saknat lite på bortaplan.

Till den sista matchen i finalserien kommer Färjestad med en vinst i ryggen men det vill inte Viksten se som en fördel när allt ska avgöras.

– Det är en ny match med nya förutsättningar och vi har börjat att bygga upp en gameplan för hur vi ska spela. Vi ska ha mer videokoll och fundera på vad vi ska göra.

För att det ska bli ett värmländskt guld den här säsongen måste Färjestad bryta den trend med hemmavinster som har karaktäriserat finalserien.

– Vi har en stor tro på det som vi gör. Om vi spelar som vi gör när vi är bra har vi stora chanser att vinna där uppe, säger Viksten.

Vad säger du om matcherna som har spelats i Luleå?

– Luleå har haft lite övertag i början av matcherna och fått in något mål men jag tycker ändå att när vi får lägena har vi varit väldigt farliga. Så ta oss till fler farliga lägen gäller.

Hittat luckorna i defensiven

Innan finalserien pratades det mycket om Luleås täta defensiv men Färjestad har skapat en hel del lägen även på bortaplan.

– Det känns som att vi har hittat luckor i Luleås försvarsspel som vi kan göra mål på. Vi måste vara mer på tå i vår forecheck och trycka fast pucken i deras zon för då kommer vi att få långa anfall. Vi har en stor tro på vår offensiv och en bra känsla i gruppen.

Redan på onsdag eftermiddag bär det av till Luleå för Färjestads del.

– För min del spelar det ingen roll vilken dag vi åkt, men det kan vara bra att bryta mönstret och få en trevlig kväll tillsammans med laget, säger Viksten.

NWT-panelen: ”Pressen att leverera sitt livs bästa hockey är brutal”FBK-tränarens löfte inför ödesmatchen: ”Ska åka upp och skaka dem ordentligt”

Artikeltaggar

Daniel VikstenFärjestad BK HerrIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.