Hoppa till huvudinnehållet

Grannar på Älvåker: ”Det brakar till i husen när bussarna passerar”

Publicerad:
De boende på Strandvallagatan på Älvåker i Karlstad anser att stadsbussarna kör fortare än 30 kilometer i timmen på gatan.
De boende på Strandvallagatan på Älvåker i Karlstad anser att stadsbussarna kör fortare än 30 kilometer i timmen på gatan. Foto: Joachim Lagercrantz

Det omfattande VA-arbetet på Älvåker ställer till det även för de boende på Strandvallagatan.

– Stadsbussarna som går här tillfälligt kör så fort att det skakar i husen. Vi är oroliga. En elcentral har redan förstörts av trafiken, säger Lars Gustafson.

Grannar riktar hård kritik mot farlig korsning på Älvåker

NWT berättade i förra veckan om grannarna på Älvåker som är upprörda över sin tillfälliga utfart ut på Skogaholmsvägen där sikten är närmast obefintlig åt norr.

VA-arbetet i området har även gjort att Karlstadsbuss har tvingats lägga om linje 2 till Skåre som numera svänger in på Strandvallagatan för att sedan köra vidare norrut via Skogaholmsvägen.

– Det här VA-arbetet har pågått under flera år och gjort att bussarna har gått här länge.

– Omläggningen säger vi som bor här inget om, men däremot är vi oroliga för bussarnas höga hastighet, framför allt under rusningstiderna då förarna har bråttom. Då håller man inte 30 kilometer i timmen, säger Lars Gustafson.

”Då brakar det till i husen eftersom det är ett gupp i gatan och det gör att vibrationerna sprider sig”, säger Lars Gustafson.
”Då brakar det till i husen eftersom det är ett gupp i gatan och det gör att vibrationerna sprider sig”, säger Lars Gustafson. Foto: Joachim Lagercrantz

Det märks tydligt i husen längs Strandvallagatan.

– Då brakar det till i husen eftersom det är ett gupp i gatan och det gör att vibrationerna sprider sig.

Vi har pratat flera gånger med Karlstadsbuss men ingenting har hänt
Lars Gustafson

– Samtidigt är vi extra oroliga över den höga farten eftersom en liten pojke som bor här är hörselskadad. Jag har svårt att tro att chaufförerna hinner stanna om han skulle springa ut i vägen.

– Men de verkar inte bry sig trots att det sitter uppe extra skyltar om nedsatt hörsel. Vi har pratat flera gånger med Karlstadsbuss som lovar se till så att hastigheterna sänks, men ingenting har hänt, säger Lars Gustafson.

En liten pojke som bor på gatan är hörselskadad. Därför sitter det speciella skyltar som ger information om det.
En liten pojke som bor på gatan är hörselskadad. Därför sitter det speciella skyltar som ger information om det. Foto: Joachim Lagercrantz

Att gatan absolut inte är byggd för stora stadsbussar vittnar en annan sak om.

– Den elcentral som finns i korsningen med Skogaholmsvägen har körts sönder av stadsbussarna. Det har gjort att ett av husen här blev av med strömmen och nu har tillfällig el från ett annat håll.

Ett elskåp har förstörts av en stadsbuss längs Strandvallagatan. Ett av husen får nu tillfällig el från ett annat håll.
Ett elskåp har förstörts av en stadsbuss längs Strandvallagatan. Ett av husen får nu tillfällig el från ett annat håll. Foto: Joachim Lagercrantz

Så här säger Mathias Lindgren, trafikchef tätortstrafik på Karlstadsbuss om kritiken:

– Trafiken på gatan är tillfällig och förarna ska hålla den tillåtna hastigheten 30 kilometer i timmen. Vi kan hela tiden se hur fort de kör.

”Olycklig händelse”

– Eftersom det är stora fordon kan de boende uppleva att de går fortare än de gör. När det gäller nedkörningen av elskåpet är det en olycklig händelse. Det är trångt och förarna får möten.

– Samtidigt har jag all respekt för de boende som upplever busstrafiken som störande.

Grannar riktar hård kritik mot farlig korsning på Älvåker

Artikeltaggar

ÄlvåkerKarlstadsbussMathias LindgrenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.