Hoppa till huvudinnehållet

Årsika är en stor resurs och ett stort ansvar

Publicerad:
Liberalerna har under många år lyft frågan om att det ska finnas trygghetsboenden i alla kommuner. Detta är också en viktig valfrihetsreform, skriver Gösta Frödin.
Liberalerna har under många år lyft frågan om att det ska finnas trygghetsboenden i alla kommuner. Detta är också en viktig valfrihetsreform, skriver Gösta Frödin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverige har stort behov av arbetskraft och inte minst personer med kompetens och erfarenhet. Det finns många i gruppen 65-plus som kan göra viktiga insatser, skriver Gösta Frödin.

I dag utgör de som är 65 år eller äldre nära 30 procent av befolkningen och siffran ökar under de kommande åren. För oss Liberaler har debatten om äldre/årsrika medborgare två viktiga delar: Dels gäller det att ta vara på den stora resurs som ”friska” äldre utgör, och dels måste vi med respekt och empati ge det stöd som behövs, när den egna förmågan sviktar.

I internationella mätningar hamnar Sverige nästan i topp när det gäller stor åldersdiskriminering. Detta måste vi ändra på. Sverige har stort behov av arbetskraft och inte minst personer med kompetens och erfarenhet. Det finns många i gruppen 65-plus som kan göra viktiga insatser. Många fler än i dag.

Inom politiken till exempel, skulle fler årsrika med ofta stor kunskap och livserfarenhet kunna tillföra mycket och bredda perspektiven. I den nu sittande riksdagen är 6 ledamöter 65-plus. Det är mindre än 2 procent av samtliga riksdagsledamöter.

Så skriver du en debattartikel

Med tiden kommer alla som får leva länge att behöva stöd och omvårdnad, i hemmet eller på ett särskilt boende. Detta är i olika grad utbyggt i samtliga kommuner men respekten för den enskildes egna önskemål och val brister. Under pandemin fick man höra att ”vi måste skydda våra äldre”. Skyddet blev inte bra, och det innebar också att man över huvudet på de årsrika isolerade dem och i detalj bestämde vad som skulle gälla. Så får det inte vara.

I dag gäller i stor utsträckning detaljerade scheman för omsorgspersonalens arbete, där möjligheten att ta hänsyn till den årsrikas egna önskemål är mycket begränsade. Så får det inte heller vara.

Liberalerna har under många år lyft frågan om att det ska finnas trygghetsboenden i alla kommuner. Detta är också en viktig valfrihetsreform. Tyvärr saknas det fortfarande sådana i åtskilliga kommuner, bland annat i Arvika. När det blir för ensamt och tungt att bo kvar i den egna bostaden vill många kunna välja en bättre anpassad bostad. Handikappanpassad och med närhet till sociala kontakter och stöd. Trygghetsboende är då ofta ett bra alternativ.

Det finns många exempel på årsrika som inte funnit något bra bostadsalternativ i hemkommunen. En del har då flyttat till en annan kommun där trygghetsboende eller liknande funnits att hyra. Så ska det inte heller vara.

Vi liberaler lyfter fram den stora resurs som årsrika är, ofta med stor kompetens och god livserfarenhet. Den resursen måste vi ta mycket bättre vara på. Vi konstaterar också att vård och omsorg för årsrika finns i alla kommuner men att respekten för den årsrikas integritet och egna önskemål ofta brister kraftigt. Det gäller också årsrikas möjligheter att välja ett boende som är anpassat till livssituationen. Respekten för individens självbestämmande måste gälla, även när man är årsrik.

Gösta Frödin

Riksdagskandidat, Liberalerna

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeÄldreomsorgArvika kommunDebattFunktionshinderGösta FrödinKommunerLiberalernaRiksdagenSverigeTrygghetsboende