Oron inför sommaren: Så många vårdpersonal saknas i Arvika: "Jobbar fortfarande”

Publicerad:
”Läget vi befinner oss i är oroande. Det är inte heller bara omvårdnadspersonal, utan tillräckligt med sjuksköterskor saknas också”, säger Eva Nilsson till AN. Arkivfoto. Foto: Kerstin Herö

Sommaren närmar sig och 80 personal saknas.

Antalet vikarier inom vård och omsorg är långtifrån vad kommunen önskar.

– Det har varit svårt från början, säger verksamhetschef Eva Nilsson till AN.

För den som vill jobba inom vård och omsorg i Arvika kommun under sommaren finns möjligheter.

Ansökningstiden har förlängts till i början av juni.

– Vi har inte tillräckligt med sommarvikarier och jobbar fortfarande med rekrytering, säger Eva Nilsson, verksamhetschef för vård och omsorg i Arvika kommun, till AN.

Sommarbemanningen är långtifrån fulltalig. Omkring 80 personal saknas inom vård och omsorg inför semestertiderna.

– Läget vi befinner oss i är oroande. Det är inte heller bara omvårdnadspersonal, vi har inte tillräckligt med sjuksköterskor heller.

Arbetskraft inom organisationen

Under veckan har ledningsgruppen planerat in ett möte för att diskutera åtgärder.

– Vi har påbörjat ett jobb kring en handlingsplan men är inte färdiga. Vi behöver diskutera vidare runt vad vi kan göra. Inom organisationen och koncernen har frågan lyfts om det finns arbetskraft någon annanstans ifrån som kan bidra inom vård och omsorg. Ännu mer konkret får vi bli längre fram. Eventuellt får vi prioritera om arbetsuppgifter.

Bemanningscentralen har besökt gymnasieskolor och Ingesund för att säkra upp ytterligare personal. Resultatet av det är ovisst.

– Vi är inte riktigt framme än, det är svårt att säga.

”Gör allt vi kan”

Har ni varit om något liknande tufft läge tidigare?

– Inför förra sommaren såg det ganska bra ut i april-maj, sen kom några avhopp och sjukskrivningar och det blev oroligt även då. Men inte i den omfattningen vi upplever nu. Den här gången har det varit svårt från början, säger Eva Nilsson.

Hon befarar att problematiken med personalbrist kan vara bestående.

– Jag tror det handlar om att konkurrensen på arbetsmarknad är högre nu än tidigare och det är något som även kommer påverka oss framåt.

Vad säger du till vårdtagare som undrar hur det blir i sommar?

– Vi gör allt vi kan för att lösa situationen och lyckas vi inte fullt ut ska patienter och brukare informeras. Det är viktigt.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArbeteArvika kommunArvika kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare