Juriststudenter tog guld i juridik-SM – KAU utsågs till bästa lärosäte

Publicerad:
Bild på Isa Movitz och Tova Edwinson från prisutdelningen. Foto: Privat

I fredags mötes juridikstuderande från hela Sverige i SM i juridik i Högsta domstolen. Studenterna Tova Edwinson och Isa Movitz från Karlstads universitet vann. Och Handelshögskolan vid Karlstads universitet utsågs till bästa lärosäte.

– Våra studenter på juristprogrammet har vunnit den mest prestigefyllda tävlingen som finns i landet för alla juristutbildningarna, säger Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Handelshögskolan.

Först tävlade juriststudenterna från Karlstads universitet i Värmlands tingsrätt. Studenterna Tova Edwinson och Isa Movitz vann i tingsrätten och gick vidare till riksfinalen i högsta domstolen.

I Högsta domstolen tävlade studenterna mot varandra i lag om två i en domstolsförhandling.

– Det var nervöst att stå inför domaren i Högsta domstolen och möta studenter från andra universitet. Man vet att de är otroligt duktiga studenter, man blir imponerad, säger Isa Movits.

Vi är glada att ett så ungt juristprogram som vårt kan konkurrera med andra lärosäten i denna tävling.
Marie Karlsson-Tuula.

I en månad fick de förbereda sig inför Sveriges mästerskap i juridik som de sedan vann.

– Det är så klart jättekul att vi vann. Vi hade inga tankar på att vi skulle vinna. Vi tyckte det var en bra erfarenhet och en kul upplevelse, det var det som var värdefullt, säger Tova Edwinson.

Laget från Karlstads universitet visade bäst prov på att tillämpa lagen juridiskt skickligt och kreativt samt att de visade prov på en god argumentationsförmåga och en god presentation och vann därmed tävlingen.

– Vi har bara haft juristutbildning i sex år i Karlstad. Första gången vi tävlade fick vi silver och nu vann vi guld. Vi är glada att ett så ungt juristprogram som vårt kan konkurrera med andra lärosäten i denna tävling, säger Marie Karlsson-Tuula.

Förutom äran vinner studenterna även en resa till New York för att besöka advokatfirman som arrangerar tävlingen.

– Vinsten är ett kvitto på kvalitet för såväl lärare vid ämnet juridik som för studenterna på juristprogrammet, skriver Linnéa Reinholdsson, vice ordförande vid Juridiska föreningen Karlstad, i ett pressmeddelande.

Juryn bestod av Justitieråden Svante O. Johansson, Agneta Bäcklund, Stefan Johansson, Malin Bonthron och Johan Danelius.

Artikeltaggar

HandelshögskolanJuridikKarlstadKarlstads universitetSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare