Hoppa till huvudinnehållet

Ingen rysk seger på segerdagen

Publicerad:
Putin i Moskva den 9 maj 2022.
Putin i Moskva den 9 maj 2022. Foto: Kirill Kudrjavstev

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det blev ingen vidare segeryra på Röda Torget under den så kallade segerdagen den 9 maj. Den ryske diktatorn Vladimir Putin deklarerade inte en eskalering av kriget mot Ukraina som många befarat, förmodligen därför att till och med han nu inser vilka begränsningar som finns.

Segern över Nazityskland under det som i Ryssland kallas för det Stora fosterländska kriget har i brist på annat blivit något av en modern rysk urmyt. Det är kampen mot nazismen som i dagens ryska propaganda fortfarande pågår i Ukraina – ett land med en judisk president! Det gör hela inramningen av segerparaden fullkomligt smaklös. Ukraina blödde minst lika mycket, om inte mer, under andra världskriget, som Ryssland.

Hyckleriet blev monumentalt när Putin lade ner blommor vid ett monument över de namngivna platser som drabbades hårt av kriget, bland annat Kiev och Odessa. Detta samtidigt som Ryssland skickade nya robotar mot just dessa städer.

Själva paraden var ovanligt tam, men så har ju ryssarna lidit svåra förluster av både manskap och materiel i Ukraina. Antalet militärfordon i paraden var 129 stycken, jämfört med 191 förra gången. Och av någon anledning ställdes en flyguppvisning, där stridsplanen skulle flugit i en Z-formation, in med dåligt väder som motivering. Det var 9 grader varmt, få moln och solsken i Moskva.

Bokstaven Z (som med det utseendet inte finns i det ryska alfabetet) har blivit en symbol för det anfallet mot Ukraina sedan många av de ryska förbanden har det påmålat som identifikationsmarkör. I Ryssland syns det överallt som en del i den statliga propagandan.

Men kriget går inget vidare för Ryssland. Efter reträtten från norra Ukraina för sex veckor sedan var oron stor över de förstärkningar som då skulle kunna omgrupperas till fronten i Donbas i öster. Många, förmodligen även Putin själv, trodde nog att han skulle ha någon typ av seger eller i alla fall större framgång att visa upp på segerdagen. Så blev det dock inte. Även i öster har ukrainska styrkor bitit ifrån och de ryska har inte visat sig så mycket bättre än de var i norr.

Skulle därför Putin formellt förklara krig och inleda en allmän mobilisering just den 9 maj? Men nej, så blev det inte. Kriget kallas fortfarande för en militär specialoperation. Putin och hans rådgivare har nog ändå insett att kalla in en massa omotiverade och dåligt tränade värnpliktiga och reservister inte skulle bidra med så mycket om de skulle skickas till köttkvarnen i Ukraina.

En person som var noterbart frånvarande från segerparaden var generalstabschefen Valerij Gerasimov. Han skall ha skadats under ett ukrainskt anfall när han befann sig med flera högre officerare i den strategiskt belägna staden Izium nära Donbasregionen, och har inte synts till sedan dess.

Det anemiska framträdandet i Moskva kan kontrasteras mot allt det blod som Ryssland spillt och fortsätter att spilla i Ukraina. Civila kan inte undkomma bestialisk tortyr, våldtäkter och mord begångna av ryska soldater. Ryssland fortsätter att bomba urskillningslöst, men även det belägrade Azovstal i Mariupol håller ut. Inte ens den segern kunde Putin visa upp.

I ett tal inspelat på Kievs paradgata Chresjtjatyk sade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att det är Ryssland som på segerdagen för kriget mot nazismen visar dagens nazistiska metoder. I framtiden kommer det att behövas två segerdagar.

Artikeltaggar

Andra världskrigetKievKrigLedareMariupolMoskvaOdessaRysslandUkrainaUkrainakrigetVladimir PutinVolodymyr Zelenskyj