Hoppa till huvudinnehållet

FBK:s plan för att krascha Luleås guldfest: ”Ekonomiavdelningen får ta smällen”

Publicerad:
Tomas Mitell berättar att man bryter mönster inför game seven med en dags tidigare resa till Luleå.
Tomas Mitell berättar att man bryter mönster inför game seven med en dags tidigare resa till Luleå. Foto: Tommy Pedersen

Förutsättningarna har varit glasklara. Om Färjestad ska vinna SM-guld krävs en bortaseger även i finalserien. En chans återstår.

– Vi behöver brösta upp oss lite, säger FBK-coach Tomas Mitell dagen efter hemmasegern.

Det var inga mängder av FBK-spelare i arenan vid lunchtid på tisdagen. Efter samling och lätt träning i morse valde en handfull att gå på is, resten roade sig med annat.

– Idag har vi tittat på matchen och gått igenom saker vi ska göra bättre. Alla har en bra känsla så idag hade inga problem att ta den feedbacken. Vi umgås under hyfsat avslappnade former idag och så börjar vi trycka på knappen dels ikväll, men framförallt imorgon, berättar Mitell.

Det finns givetvis mycket positivt att plocka med sig efter 3-1-segern, som innebär att finalserien kommer att avgöras i en sjunde och avgörande batalj.

– Vi gjorde en bra match i mångt och mycket. Starkt att vinna i en måstematch som alla pratade om att det var, nu har vi städat av det och klarat av det också, så får vi se om Luleå lyckas vinna sin måstematch, säger Mitell.

Han fortsätter:

– Vi behöver vara lite bättre där uppe på torsdag, och ha lite mer marginaler med oss. Vi har gjort tre matcher där uppe och hade kunnat sno en av dem. Nu har vi en chans till, det känns som 50/50. Vi har en bra stämning och känsla i gruppen.

”Någon procent mer”

En av nycklarna för att krascha Luleås fest kan vara att bryta mönstret. Färjestad flyger till Luleå redan på onsdagen, för att få en så bra uppladdning som möjligt.

– Det är planen. Vi känner att vi absolut inte vill ha det flygstrulet Luleå hade, och efter ett långt slutspel är det skönt att få en bra natt och lite tid till vila efter lunch. Den förberedelsen kan ge oss någon procent mer. Ekonomiavdelningen får ta smällen, skrattar FBK-coachen. Vi är tacksamma för att klubben och organisationen ger oss så bra förutsättningar de bara kan.

”Inte så kaxigt”

Två finalserier har hittills avgjorts i game seven i SHL. Båda gångerna har hemmalaget vunnit. Men FBK-coachen är inte det minsta övertygad om att hemmaplansfördelen är så gigantisk för Luleå på torsdag.

– Hemmaplan har en viss fördel normalt sett, sen kanske den försvinner i match sju, det kan bli lite darrigt. Det är inte så kaxigt att gå runt i Luleå i två dagar nu och veta att man ska vinna och fira. Sen behöver vi brösta upp oss lite. Vi har spelat helt okej på bortaplan i slutspelet och ska knipa en match borta mot Luleå också.

Hur känns gruppen tycker du?

– Bra, det har den gjort hela slutspelet, fokuserad men avslappnad. Vi har bra etablerade spelare där inne som är långt ifrån nöjda. Vi såg matchen igår som en match som ska vinnas och de gjorde det alldeles utmärkt. Vi har inte haft hemmaplansfördel i någon serie och har känt varje gång att vi måste vinna matcherna. Så vi har levt med det och har hanterat det bra.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLuleå HockeySHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.