Ett mer rättvist strandskydd

Debatt
PUBLICERAD:
Propositionen innebar avskaffande av strandskydd vid alla små sjöar och vattendrag, exempelvis våtmarker och konstgjorda dammar, där det knappt finns några egentliga strandlinjer att tala om, skriver Sophie Janulf och Kristina Lundberg.
Foto: Anders Wiklund/TT
Vi i Centerpartiet har ännu större ambitioner för ett mer rättvist strandskydd, men förslagen till lättnader är viktiga steg på vägen mot större frihet för byggande i attraktiva lägen på landsbygden, skriver Sophie Janulf och Kristina Lundberg.

Vill du vara säker på att kunna handla mat i affären, få elektricitet till ditt hus och ha toapapper i badrummet? Då måste maten, elektriciteten och papperet kunna produceras!

Vill du att familjerna till bönderna som odlar maten, chaufförerna som fraktar den, operatörerna som underhåller elnätet och industripersonalen som producerar pappersmassa ska ha tillgång till skola, vård och omsorg? Då måste fler vilja bo på landsbygden där lantbruken och stora delar av industrier och energiproduktionen finns så kommunerna får mer skatteintäkter!

För några veckor sedan lade regeringen fram den strandskyddsproposition som Centerpartiet varit med och förhandlat. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet tänker avslå förslaget i sin helhet och sätter därmed käppar i hjulen för nödvändig landsbygdsutveckling. Förslaget innehåller betydligt större förbättringar för landsbygden än de LIS-reformer som infördes för drygt tio år sedan.

Propositionen innebar avskaffande av strandskydd vid alla små sjöar och vattendrag, exempelvis våtmarker och konstgjorda dammar, där det knappt finns några egentliga strandlinjer att tala om. Propositionen innebar också att LIS-områdena skulle ersättas med ”Strandnära utvecklingsområden”, som genom mer generösa regler hade möjliggjort bostadsbyggande i betydligt större utsträckning och omfattning än i dag.

Vi i Centerpartiet har ännu större ambitioner för ett mer rättvist strandskydd, men förslagen till lättnader är viktiga steg på vägen mot större frihet för byggande i attraktiva lägen på landsbygden.

En stark och livskraftig landsbygd ger ett starkare och säkrare Sverige!

Sophie Janulf (C)

Riksdagskandidat, Värmland

Kristina Lundberg (C)

Kommunstyrelsens ordförande, Sunne

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.