Hoppa till huvudinnehållet

Strömberg: ”Från sorgebarn till guldkandidat – nu kan arkitekten bli odödlig"

Publicerad:
Det Tomas Mitell åstadkommit med Färjestad är imponerande - nu är han en match från historieböckerna.

Då är vi där – mytomspunna match sju.

Sagan om Färjestads förvandling från SHL:s sorgebarn till en guldkandidat rullar vidare och nu återstår bara det häftigaste man över huvud taget kan vara med om i svensk hockey.

Färjestad tvingade fram den sista finalen med en helgjuten insats på hemmaplan, samtidigt bars laget fram av en fullständigt kokande arena.

Hade alla seriematcher varit så här hade man varit tvungen att förhandla in risktillägg för hörselskador i NWT-kontraktet...

Hatten av till publiken säger jag bara!

Jag gissar att många av besökarna kände av nerverna en bra bit in i tredje perioden, men när Brendan Shinnimin bommar alla lägens läge i andra var det klart och tydligt att det inte var Luleås kväll.

Färjestad hade en näst intill perfekt förstaperiod på kontot och mot slutet av andra lyfte man återigen upp spelet.

När slutspelskungen Per Åslund klev fram sent i tredje var det till slut klappat och klart.

Vinsten var klart rättvis och det enda orosmolnet på FBK-himlen är väl att sista matchen inte spelas på hemmais.

Båda lagen i den här serien har som bekant varit ruggigt starka hemma. Och inget konstigt med det, lagens supportrar har bjudit på stor show.

Färjestad kommer fortfarande behöva gå genom eld för att ro hem det här, men kanske hade Linus Johansson en poäng efter förra matchen i Luleå.

Han menade att hemmaplansfördelen kunde förvandlas till ångest om saker och ting inte utvecklade sig som förväntat i en sjunde och avgörande.


Om man backar bandet ett par månader är det en helt osannolik utveckling fram till nu. Bland flera personer som klivit fram är det såklart svårt att inte fästa blicken på Tomas Mitell.

Tränaren har installerat ett helt nytt självförtroende i en grupp som trampade vatten och såg vilsen ut när han gjorde entré.

Nu har han chansen att bli odödlig i Karlstad redan efter ett par månader på posten.

Hur det än går har han, tillsammans med sportdirektören Rickard Wallin och alla andra runt laget redan åstadkommit något stort. Man har återupprättat bilden av FBK som en stormakt i svensk hockey igen – något som på sikt är helt ovärderligt.


Hur kommer det gå då?

När vi på redaktionen tippade finalserien tog jag rollen som gringubbe och hade 4-3 till Luleå.

Man ska ju stå fast vid sina tips sägs det.

Men i en sjunde och avgörande, med allt det innebär, känns alla förhandstips helt bortblåsta. Nu är det vidöppet – trots att Luleå spelar hemma.

FBK har minst lika många potentiella matchvinnare i laget som Luleå och jag tror faktiskt Linus Johansson kan ha en poäng. Får norrbottningarna en dålig start på torsdag kommer nerverna bli svåra att bära.

Den som vågar släppa loss mest kommer också att ta hand om guldet.

Det som väntar nu kommer med all säkerhet bjuda på idrottens alla element. Vild glädje och sorg kommer att finnas hos något av lagen – på torsdag vet vi vilka som står på rätt sida.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKrönikorSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.