Kulturarvet svämmar över – nu önskar sig Värmlands museum ett nytt, mer än dubbelt så stort förråd.
– Våra nuvarande lokaler uppfyller inte dagens krav, säger museichefen Åsa Hallén och varnar för att föremål kan ta skada i dagens magasinslokaler.
Värmlands museums magasinsproblem är ett av ärendena på dagordningen när regionens kultur- och bildningsnämnd har möte under tisdagen, den 10 maj. Beslutsförslaget är att regionstyrelsen ska göra en förstudie, där frågan ska utredas.
Förhoppningen från museichefen Åsa Hallén är att detta ska bli första steget mot ett nytt, större och mer ändamålsenligt magasin för museets samlingar.
– Vi hoppas att de ska förstå behovet och konsekvenserna det får om vi inte löser den här frågan, säger hon till NWT.
I handlingarna föreslås att en konsult ska utreda om det går att rusta upp den befintliga lokalen, men också ta fram ett alternativ om svaret blir att det inte går.
Långt från idealet
Magasinslokalerna som museet hyr idag i Ulvsby är på 2600 kvadratmeter, men museet önskar sig 6000 kvadrat, alltså mer än dubbelt upp.
Samtidigt är inte trängsel på hyllorna det enda problemet.
– Det är väldigt trångt, men det är också så att det man idag tänker sig som en lämplig magasinsmiljö inte avspeglas alls i den vi har. Vi har inga frysrum, inga värmeskåp. Vi behöver ett nytt magasin för att få kringutrymmen och hanteringsmöjligheter vi saknar idag, förklarar museichefen.
Mäter, men styr inte
En stor brist är att klimatstyrning saknas i lokalerna. Det innebär en risk att föremål som samlats in för att bevaras, blir förstörda.
– Den risken finns alltid. Det finns många faktorer som påverkar nedbrytning, men många av dem hör ihop med klimatet. Till hoten hör stöld, fukt, värme, ljus, skadedjur, torr luft, men enskilt största hotet är klimatet i magasinet. Vi mäter temperatur och luftfuktighet kontinuerligt och vi vet att det är fel klimat i stora delar av samlingarna, säger Åsa Hallén.
Hjärtat i museet
Hon lyfte själv frågan om samlingarna redan för tiotalet år sedan, men tror att den kom lite i skymundan medan museet byggdes om och de publika delarna prioriterades.
– Nu är det samlingarnas tur, kan jag tycka. De är hjärtat i ett museums arbete. Det är en osynlig del, men en väldigt viktig del. Min förhoppning är att vi får ett positivt beslut, att vi kan komma vidare och hamnar i en situation där vi vet att vi förvarar föremål på rätt sätt och får en god arbetsmiljö för personalen.
Vad är det för saker ni har där i magasinet?
– Oj, det är väldigt mycket. Det rör sig om typ 52 000 föremål. Det är 7 000 konstverk, 33 000 arkeologiska föremål, en miljon fotografier, cirka 850 hyllmeter arkivmaterial och cirka 200 hyllmeter böcker. Sen har vi 30 fordon och vagnar och åtta båtar.
Samlingen växer dessutom – eller borde i alla fall göra det.
– Vi är väldigt restriktiva med att ta emot nya föremål, men ett museums uppdrag är också att fortsätta samla in föremål som speglar även vår tid, men just nu går inte det, säger Åsa Hallén. Det blir ju konsekvenser för kommande generationer och forskning, när vi inte får plats att samla in nutidens föremål och konstverk.
Nu är det samlingarnas tur, kan jag tycka. De är hjärtat i ett museums arbete.