Hoppa till huvudinnehållet

Film i SVT: "Kriget drabbar även människor i Värmland och Hagfors"

Publicerad:
Orysya Lyvchanin i Hagfors samlar in förnödenheter till kriget i Ukraina. Filmaren Carl Törner har följt hennes resa, nu visas filmen i SVT.
Orysya Lyvchanin i Hagfors samlar in förnödenheter till kriget i Ukraina. Filmaren Carl Törner har följt hennes resa, nu visas filmen i SVT. Foto: Carl Törner

Orysya Lyvchanin kommer från Ukraina och har bott i Hagfors med sin familj i många år.

När hon levererade förnödenheter till krigsgränsen följde filmaren Carl Törner med för att skildra hur kampen för att rädda ett land pågår även i Hagfors.

Nu visas filmen "Orysya mot fronten" i SVT.

Två veckor efter krigsutbrottet lämnade Orysya Lyvchanin hemmet i Hagfors och åkte ner till den ukrainska gränsen. Minibussen var full av förnödenheten och hon mötte upp sin bror, som deltar i striderna, strax efter midnatt för ett hastigt överlämnande av sakerna hon hade med sig.

Först efteråt insåg hon att det kan ha varit sista gången hon såg sin bror i livet.

– Det är viktigt att lyfta fram olika perspektiv, i det här fallet Orysyas, berättar filmaren Carl Törner.

– Krig drabbar i så många led, det är lätt att man bara fokuserar på striderna vid fronten. Kriget drabbar ju även människor i Sverige, Värmland och Hagfors. Orysya kämpar febrilt för att rädda sitt land, hon för en desperat kamp för att hennes släktingar i Ukraina ska få tillbaka sin frihet.

Scen ur filmen "Orysya mot fronten" där Orysya möter upp sin bror.
Scen ur filmen "Orysya mot fronten" där Orysya möter upp sin bror. Foto: Carl Törner

”Blev på riktigt”

Han har arbetat i försvaret under många år och genom en tidigare kollegas Instagram fick han nys om Orysya Lyvchanins insamlingar av förnödenheter i Värmland.

– Allt gick väldigt snabbt, jag följde med på resan utan någon tydlig idé. Jag har sysslat en del med reklamfilm och tänkte från början att jag skulle göra en reklamfilm som Orysya kunde använda sig av i sitt insamlande. Hon har gjort flera insamlingar och jag ville bidra till det.

Men väl i bilen och på plats nere vid gränsen blev perspektivet ett annat.

– Nere vid gränsen i Polen, när jag såg alla militärkonvojer och flyktingar, så blev allt på riktigt. På ett helt annat sätt än det blir när man följer kriget hemma i Sverige, fortsätter Carl Törner.

Flyktingar vid gränsen mellan Polen och Ukraina.
Flyktingar vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Foto: Carl Törner

”Krig sliter isär”

Kortfilmen "Orysya mot fronten" är hans första dokumentärfilm. Kontrasten mellan den lantliga idyllen hemma vid det röda huset utanför Hagfors och gränskontrollerna nere i Polen är stor.

– Orysya har bott i Sverige i 15 år och har fler släktingar utöver sin bror kvar i Ukraina. Jag vill gärna kunna följa henne fler gånger, göra en uppföljning. Visa på hur krig sliter isär människor

Artikeltaggar

DokumentärfilmFilmHagforsKrigNöje/KulturPolenUddeholmUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.