Hoppa till huvudinnehållet

Nils, 29, tar examen från Harvard i USA: ”Det kändes häftigt”

Publicerad:
Nils Ivars på Harvads campus. Foto: Nina Colpaert

Han har snart en examen från ett av världens mest eftertraktade universitet – Harvard.

Nils Ivars, 29, med ett imponerande CV, ser ljust på sin framtid som stjärnadvokat.

– Det finns fortfarande många konflikter i världen som behöver lösas, säger Hammarösonen.

Nils Ivars resa började när han pluggade naturvetenskapliga programmet vid Sundsta-Älvkullegymnasiet. Samtidigt var han elitsimmare och gick ut med toppbetyg innan flyttlasset gick till Uppsala universitet för en juristutbildning.

– Det var inte helt självklart att jag skulle plugga till jurist. Det blir nog så i efterhand att man rationaliserar sitt beslut att plugga en viss sak. Men i början var jag inne på att bli journalist. Sen landade jag dock i att plugga juridik, det är ett säkert kort. Jag får utlopp för mycket av det jag tycker är kul, säger Nils Ivars.

Praktik i Argentina

Under pluggtiden hann han engagera sig i studentförening, ha flera spektakulära sommarjobb, bland annat på den prestigefyllda advokatbyrån Mannheimer Swartling och en byrå i Argentina, samt ett studieuppehåll som spenderades med en praktik på utrikesdepartementet och placering på Sveriges ambassad i Buenos Aires, Argentina.

– Det var jättekul att plugga rent generellt, men särskilt i Uppsala. Alla som har pluggat vet, för de flesta i alla fall, att det är väldigt roligt.

– Många tar ett uppehåll under juristprogrammet för det är så intensivt. Då valde jag att göra praktik i stället för att plugga något annat. Sen lyckades jag åka tillbaka till Argentina sommaren efter för ett sommarjobb på en advokatbyrå där. Det var superhäftigt!

Hur var det att spendera så mycket tid i (Latinamerika och) Argentina?

– Tiden i Argentina formade mig mycket som person och jag lärde mig mycket om skillnader i kultur och samhälle. Nu låter jag lite akademisk kanske men till exempel var det lärorikt att leva i ett land med 40 procents inflation, som det var då. Men intresset för Latinamerika och spanska hade jag med mig från skoltiden på Hammarlunden.

Harvard Law schools bibliotek är en plats där Nils Ivars spenderar mycket tid.
Harvard Law schools bibliotek är en plats där Nils Ivars spenderar mycket tid. Foto: Stefan Nešić

Hur har du löst sommarjobben, det är inga vanliga sommarjobb?

– Jag tänker på det som ett liknande sätt med idrott. Det är en kombination av talang, det måste man nog vara ärlig med att säga på samma sätt som att man blir inte bäst i fotboll eller 100 meter utan talang, sen kommer jag också från ett privilegierat hem som uppmuntrat till studier. Men sen har jag också jobbat väldigt hårt för allt.

– Sen tänkte jag inte att jag skulle plugga på Harvard om åtta år när jag var 20, det är steg som har kommit längs vägen.

”Himla process”

Resan till att plugga på Harvard kom först efter en tids jobb. Både på advokatbyrån Vinge och som tingsrättsnotarie.

– Det är en himla process att söka till Harvard. Det började ett år innan, i mars 2020. Att komma in på skolan är en del, men sen ska man hitta finansiering också. Man får räkna med en budget på en miljon ungefär med allt inräknat.

Nils Ivars tillsammans med klasskompisar. Juristerna som pluggar masterprogrammet är från över 70 olika länder.
Nils Ivars tillsammans med klasskompisar. Juristerna som pluggar masterprogrammet är från över 70 olika länder. Foto: Privat

Hur gick processen till?

– Det känns som att under hela pandemin så jobbade jag hela dagen, ibland tolv timmar, och sen var det bara att sätta sig med nästa grej i ansökningsprocessen. Det var bland annat att skriva en nytänkande uppsats inom juridiken.

I mars 2021 kom således beskedet. Nils Ivars hade blivit antagen till det prestigefyllda universitetet Harvard för en ettårig masterutbildning i juridik.

– Det kom ett mejl en sen fredagskväll att jag var antagen. Det var lite surrealistiskt.

– Det var svårt att ta in och det kändes häftigt. Men det var bara en del i det hela. Pandemin fanns fortfarande och det var osäkert om jag kunde åka dit. Sen var ju bara en del av finansieringen löst. En miljon är inget jag har på banken direkt. Även om jag var jätteglad när beskedet kom så var allt klart först två månader innan jag skulle åka dit.

Hur är nivån på Harvard jämfört med juridik på Uppsala universitet?

– Det är svårt att jämföra för man läser juridik på helt olika sätt. I Sverige är det lite fyrkantigt och man läser i lagboken, lär sig hur det funkar och så ska man lite lägga sina åsikter åt sidan och bara tolka lagen. Men i USA är det mer personliga reflektioner och åsikter men även politiskt. Samhället kommer närmre juridiken på något sätt.

Praktisera i New York

26 maj tar Nils Ivars examen, men det blir bara en kortare ledighet innan det är dags att plugga igen.

– Vi ska förhoppningsvis resa lite med pluggpolarna, till Grand canyon. Men sen blir det fullt ös med mer plugg, för jag skriva ett advokatprov för att kunna praktisera i staten New York.

Du ska skriva ”the bar exam”?

– Precis. Det är inget man gör i en handvändning heller. Jag har redan gjort två mindre prov under plugget men sen är det ett par monsterprov i slutet av juli.

Nils Ivars tillsammans med sin ”marshal”-kollega på ett event.
Nils Ivars tillsammans med sin ”marshal”-kollega på ett event. Foto: Privat

Vill du vara verksam i New York och jobba på någon toppbyrå på Manhattan?

– Jag kan inte riktigt berätta vad jag ska göra än, men förhoppningsvis är alla detaljer snart klara.

– Men på lång sikt vet jag inte vad jag vill göra. Det kan låta som att allt jag har gjort har varit väldigt utstakat, men jag tror att jag måste låta magen styra lite vad jag vill göra. Sen handlar det också om vilka chanser man får, vilket man ska vara ödmjuk för. Men min inriktning är tvist- och konfliktlösning så gärna något inom det. Att jobba på byrå är väl det naturliga ett par år till men det finns fortfarande många konflikter i världen som behöver lösas.

Artikeltaggar

AdvokatBostonHammaröHarvardMänskligtUniversitetUppsala universitet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.