Hoppa till huvudinnehållet

Museigatans promenadstråk kan få uteserveringar

Publicerad:
Älvpromenaden längs Museigatan i Karlstad används av många flanörer. Nu kan den kompletteras med mobila uteserveringar. Foto: Lisa Olaison

2019 stod Älvpromenaden längs Museigatan färdig. Då fanns det tankar att ge möjlighet för mobila uteserveringar där.

Men några sådana har det inte blivit trots det fina läget.

– Det är viktigt att det händer något längs stråket. Då är food trucks en bra idé.

Det säger Anders Tallgren (S), oppositionsråd och vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

I april var en förfrågan från Olssons Bazar i Inre hamn om att få bygga en restaurangpaviljong längs kajkanten uppe för beslut i stadsbyggnadsnämnden. Nämnden ställde sig positiv till det och nu ska en ny detaljplan tas fram för att möjliggöra det.

Ett annat riktigt fint vattennära läge för restauranger är längs Älvpromenaden på Museigatan. I dag finns bara Stadshotellets restaurang The Bishops Arms uteservering vid detta område med kvällssol, men när promenadstråket skulle byggas fanns det tankar att ge möjlighet för mobila uteserveringar där.

Tog bort parkeringar

Det har dock inte blivit verklighet trots alla flanörer till och från bland annat Sandgrundsudden, Värmlands museum och Sandgrund Lars Lerin.

– Huvudsyftet med stråket var att få bort parkeringarna som fanns längs Museigatan och att få till en promenadsträcka.

– Men samtidigt är det viktigt att det händer något längs stråket som snart kommer sträcka sig ända bort till Älvgatan när upprustningen av Residensparken snart står klar, säger Anders Tallgren.

I dag är det bara Stadshotellets restaurang The Bishops Arms uteservering som är beläget i bästa älv- och solläge på Museigatan.
I dag är det bara Stadshotellets restaurang The Bishops Arms uteservering som är beläget i bästa älv- och solläge på Museigatan. Foto: Lisa Olaison

Han menar att mobila uteserveringar, så kallade food trucks, skulle kunna vara ett fint tillskott längs Älvpromenaden.

– Kanske inte fem i rad, men några stycken utspridda längs den här sträckan vore trevligt där det finns utrymme. Vi får se vad detaljplanen tillåter.

– Det är kanske inte aktuellt att ha dem permanent stående där, utan under vissa tider. Det är ju samtidigt kul med lite förändring och vintertid skulle man kunna tänka sig någon som till exempel säljer varm choklad från en servering.

”Försöker lösa det”

Så här säger Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden:

– Grundinställningen från de styrande partierna är alltid att möjliggöra näringsutveckling. Så är det några som vill driva en mobil uteserveringar här ska vi försöka lösa det och de praktiska detaljerna.

”Jättebra idé”

En av dem som säljer mat från en food truck i Karlstad är Kim Estegård som driver restaurangen Dirty Taco.

– Restauranger längs Älvpromenaden ser jag som en jättebra idé. Kul om det blir verklighet. Det skulle vara spännande med fler trevliga platser för mobila restauranger i Karlstad.

– Vi står står ute på Skutberget och det är ett klockrent läge. Det skulle kanske kunna bli aktuellt att göra det även längs Klarälven, säger han.

Artikeltaggar

ÄlvpromenadenAnders TallgrenErik NilssonKim EstegårdSamhälleTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.