Att leva med andnöd

Publicerad:
Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör, skriver Sofie Wadelius och Ingalill Bjöörn. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Astma kan numera behandlas så effektivt att du kan leva ett vanligt liv och vara symtomfri, skriver Sofie Wadelius och Ingalill Bjöörn.

Nästan var tionde svensk – 800 000 personer – lider av astma. Allt för många av dem har fortfarande inte sin astma under kontroll. Den svenska astmavården är bristfällig och i dag vill vi uppmana till förbättringar.

Astma kan numera behandlas så effektivt att du kan leva ett vanligt liv och vara symtomfri. Du kan sova bra, utöva idrott eller gå på promenad i vårsolen. Allt utan drabbas av andnöd eller känslan av att kvävas.

Trots det har var tredje person med astma fortfarande okontrollerad astma. De plågas av ständig hosta på nätterna, regelbundna astmaanfall där luftrören dras ihop sig och de måste anpassa sina liv för att undvika allt för stor ansträngning. Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör.

Så skriver du en debattartikel

Det finns hjälp att få. Och därför behöver den svenska astmavården förbättras.

● Se till att alla med astma har en skriftlig personlig behandlingsplan. I dag gäller det bara för var tredje vuxen och vartannat barn.

● Följ regelbundet upp astmapatienter med till exempel spirometri. Detta har tyvärr blivit alltför ovanligt under pandemin.

● Säkerställ att det finns vårdcentraler med astma- och allergisköterskor, helst certifierade enligt SKR:s modell.

● Vi är mycket glada över att vi har en allergikonsulent här i Värmland. Allergikonsulenten ska vara en länk mellan sjukvården och samhället. Hon informerar och besöker förskolor, skolor och arbetsplatser. Utvärderingar visar att en allergikonsulent sparar in sin lön genom att minska akutbesöken för barnen.

● Vi vill ha barn- och vuxenallergologer. I dag finns det inga i Värmland.

● Se över övergången mellan barn- och vuxenvård. Det är svårare att få vård som vuxen, och det kan vara svårt för en 18-19-åring som har många andra förändringar att hantera samtidigt. Istället för en mjuk väl förberedd övergång innebär den i dag ofta ett steg ut i ingenting. Det är alldeles för vanligt att 20-åringar helt saknar regelbundna vårdbesök.

I luftvägsregistret, kvalitetsregistret för astma, kan ni som är ansvariga för vården se hur vi ligger till i vår region. Det är en bra utgångspunkt för arbetet med att förbättra astmavården och på så sätt underlätta andningen för de cirka 10 procent av medborgarna i vårt län med astma.

Astma- och allergiföreningen Karlstad

Sofie Wadelius

Ordförande

Ingalill Bjöörn

Vice ordförande

Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör, skriver Sofie Wadelius och Ingalill Bjöörn.

Artikeltaggar

AllergierAstmaAstma- och allergiförbundetBarnDebattKarlstadSjukvårdSKRSofie WadeliusVårdcentraler

Läs vidare