Alla talar om Ebba Busch

Publicerad:
Motståndarna är besatta av Ebba Busch. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch väcker många negativa känslor, ja det skulle rent av kunna kallas besatthet, hos sina politiska motståndare. Och till den skaran får man numera också räkna public service-företaget Sveriges Radio. För det är svårt att göra annat inför deras systematiska desinformation av vad hon sade en intervju med samma bolag.

I Ekots lördagsintervju (23/4) frågade hon retoriskt apropå påskupploppen varför det inte var "minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare" när det var minst 100 skadade poliser. Men i början av veckan kunde Dagens Nyheter avslöja att SR:s arabiska nyheter översatt "islamister" till "muslimer". Islamister är som bekant ett ord för extrema uttolkare av islam. Som om Busch skulle ha önskat att vanliga muslimer skulle ha skadats!

Men det var bara början. Stiftelsen Doku avslöjade sedan att SR:s text på somaliska hade samma fel. Till råga på allt skrev SR i en bildtext att "KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer". Efter en egen granskning fann SR att de även på kurdiska översatt fel. Hur är det nu man säger – en gång ingen gång, två gånger en vana och tre gånger en tradition!

Detta är faktiskt alldeles oerhört. En medveten och systematisk desinformation som SR inte kan urskulda sig. Och detta i ett skattefinansierat public service-företag. Kristdemokraterna har blivit berättigat upprörda och överväger att dra sig ur SR:s valintervjuer då de inte litar på att bli rättvist behandlade. Ansvarige utgivaren Klas Wolf-Watz avvisar ett möte för att reda ut situationen.

Men det är inte bara Sveriges Radio som har horn i sidan till KD-ledaren. Nyligen blev Busch portad från Elle-galan, där hon skulle klätt sig i en klänning av en ukrainsk designer, på grund av sitt uttalande. Eller rättare sagt på grund av krav från galans konferencier Kakan Hermansson. Ni vet, hon som twittrat hånfullt om polismorden i Malexander och att "alla poliser är skitstövlar" ("all cops are bastards"), och sagt att Busch är rasist. Elle föredrar en polishatare framför en som står upp för polisen.

Leif GW Persson har sagt att Busch, som är jägare, "inte kan ett pillekvitt om vapen". I torsdags skrev Cecilia Hagen en fullkomligt innehållslös krönika i Expressen där hon ändå fick med att Busch är en nippertippa, alltså "inbilsk, näsvis och lite högfärdig". Rekordet i förminskande av en annan kvinna slogs dock av Aftonbladets Lena Mellin som skrev att Busch har underliga prioriteringar då hon är ensamstående med två barn och därför har ont om tid. Hade hon skrivit samma sak om en man?

Det märks att motståndarna blir nervösa inför Ebba Busch, en ung och framgångsrik partiledare men för "fel" parti. Hon och Kristdemokraterna kan dock trösta sig med att de i senaste mätningen från Demoskop steg en procentenhet till 6,4 procent.

Artikeltaggar

AftonbladetDagens NyheterDemoskopDokuEbba BuschExpressenIslamIslamismKristdemokraternaLedareLeif GW PerssonLena MellinPolisenPublic serviceSveriges RadioVåldsamt upplopp

Läs vidare