Hoppa till huvudinnehållet

Villkoren måste förbättras för lagliga spelföretag

Publicerad:
För att ytterligare minska spelandet på olagliga sidor måste lagliga sidor få bättre villkor. Då kan intäkterna till de kriminella nätverken minska betydligt, skriver Nima Sanandaji och Gustaf Hoffstedt.
För att ytterligare minska spelandet på olagliga sidor måste lagliga sidor få bättre villkor. Då kan intäkterna till de kriminella nätverken minska betydligt, skriver Nima Sanandaji och Gustaf Hoffstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dessutom är spelberoende nära tio gånger så vanligt bland spelarna på sidor utan svensk licens, skriver Nima Sanandaji och Gustaf Hoffstedt.

En ny spelreglering infördes 2019, eftersom många spelare då använde sidor som saknade tillstånd i Sverige. I en aktuell utredning konstaterar Statskontoret att en större del av spelandet nu sker på lagliga sidor, drivna av företag betalar skatt i Sverige. En rimlig uppskattning är att en femtedel av spelandet nu sker på olagliga sidor, drivna av kriminella nätverk.

För att ytterligare minska spelandet på olagliga sidor måste lagliga sidor få bättre villkor. Då kan intäkterna till de kriminella nätverken minska betydligt, samtidigt som fler jobb skapas och spelmissbruket minskar.

Om spelandet på sidor utan svensk licens halverades och istället gick till lagliga svenska företag, skulle det resultera i cirka 10 arbetstillfällen i Värmlands län. Samtidigt skulle länets ekonomiska produktion öka med 17 miljoner kronor, och de arbetsgivaravgifter och preliminärskatter som betalas in i länet skulle öka med cirka en miljon kronor.

Så skriver du en debattartikel

Dessutom är spelberoende nära tio gånger så vanligt bland spelarna på sidor utan svensk licens. En färsk undersökning av Skop visar att en minoritet på 6 procent, bland de som spelar hos lagliga aktörer med svensk licens, själva har upplevt sig spela för mycket någon gång eller har en närstående med denna uppfattning. Bland de som har spelat på en sida utan svensk licens handlar det däremot om en majoritet på 51 procent. Internationell forskning visar att illegalt spelande är en av de stora intäktskällorna till kriminella nätverk.

För att hantera detta krävs, utöver krafttag mot de kriminella, rimligare villkor för de lagliga aktörerna. Statskontoret har i tidigare enkäter till spelföretagen funnit att möjligheten för olicensierade spelsajter att erbjuda mer attraktiva bonuserbjudanden har störst betydelse för deras förmåga att locka spelare.

Spelinspektionen och Novus har samtidigt i två undersökningar frågat allmänheten om de ser några fördelar, för spelarna, med att spela hos bolag med svensk licens, vilket endast en fjärdedel gör.

Sammanlagt är 4 200 personer anställda i spel- och vadhållningsföretag i Sverige. Spelbranschens bidrag till bruttonationalprodukten är knappt 10 miljarder kronor årligen. Sverige har allt att tjäna på att ansvarsfulla aktörer växer, medan spelandet på kriminella sajter minskar.

Nima Sanandaji

Utredare och författare till den kommande rapporten Spel om pengar i Sverige 2022

Gustaf Hoffstedt

Generalsekreterare BOS, Branschföreningen för Onlinespel

Artikeltaggar

Branschföreningen för onlinespelDebattNima SanandajiNovusOrganiserad brottslighetSkopSpelinspektionenStatskontoretSverigeVärmlands län