Från Skalle-Per till siden – Värmlandsteatern blir secondhand-butik för en dag

Publicerad:
Värmlandsteaterns kostymförråd svämmar över. Nu har kostymansvariga Maritha Söderholm och hennes kollegor gjort en riktig garderobsrensning och under lördagen förvandlas teatern till secondhandbutik för en dag. Foto: Lena Richardson

Skalle-Pers särk, men också festfluffiga fjädrar och sidenblank galastass är till salu, när Värmlandsteatern säljer ut resultatet av sin stora garderobsrensning.

Nu förvandlas Tempelriddaren till kostym-boutique för en dag.

Värmlandsteaterns kostymansvariga Maritha Söderholm är beredd på invasion, när portarna till Tempelriddaren i centrala Karlstad slås upp klockan 11 under lördagen den 7 maj.

Då är det dags för Värmlandsteaterns mycket speciella second hand-försäljning. Allt som säljs kommer från teaterns svällande kostymförråd och i utbudet finns alltifrån Ronja Rövardotter-kostymering till vardagsvanliga plagg.

I många av scenkostymerna finns märkningar som talar om vem som burit dem och i vilken roll. Här är Skalle-Pers särk.
I många av scenkostymerna finns märkningar som talar om vem som burit dem och i vilken roll. Här är Skalle-Pers särk. Foto: Lena Richardson

Har ni haft garderobsrensning?

– Ja. Vi får in mycket kläder som folk skänker och för varje produktion fyller det på med mer och så blir det fullt! Nu har vi gjort en utrensning. Vi har förrådet i en källarlokal på Herrhagen och där finns tre rum med tolv klädställningar och skohyllor; jag tror det är runt 5 000 plagg. Nu har vi plockat bort vanliga kläder, som byxor och kostymer, men också teaterkostymer, säger Maritha Söderholm, som själv varit med och sytt en hel del av teaterkläderna.

Finns det några guldkorn här för den som gillar att sticka ut?

– Fantastiska långklänningar finns det och vi har också en hel del medeltidskläder från när de spelade Kung Erik. Det finns även korsettliv med strutsfjädrar – vi får se om någon köper dem! Jag tror att lite olika teatergrupper och även skolor kan ha användning för en del av teaterkostymerna.

Har ni gjort någon sådan här utförsäljning förut?

– Ja, vi gjorde det för ett par år sedan, före pandemin, och sålde en hel massa. Det var roligt att det kom in många ungdomar då och köpte halvgamla kläder!

I foajén står två av de kanske mest spektakulära kreationerna. Strutsfjädrar är festligt men kostsamt, berättar Maritha Söderholm.
I foajén står två av de kanske mest spektakulära kreationerna. Strutsfjädrar är festligt men kostsamt, berättar Maritha Söderholm. Foto: Lena Richardson

Hur tror du det går den här gången då? Blir det en rafsande succé bland klädstängerna?

– Vi hoppas det. Det är många som är intresserade. Det är många som hört av sig och frågat om vi kan lägga undan och så, men det kan vi inte, utan man måste komma hit till Tempelriddaren.

Till sist: Vad gör ni med pengarna som flyter in?

– De ska användas i verksamheten. Förhoppningsvis får vi använda dem i syateljén. Det får nog bli en ny symaskin! säger Maritha Söderholm.

Maritha Söderholm visar en festklänning som funnits i teaterns kostymförråd. Nu får den kanske komma ut på kalas igen i vår.
Maritha Söderholm visar en festklänning som funnits i teaterns kostymförråd. Nu får den kanske komma ut på kalas igen i vår. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

KarlstadKläderModeNöje/KulturNyheterSecondhandTeaterTempelriddarenVärmlands länVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare