Hoppa till huvudinnehållet

Utpekad gängledare skulle lämna landet – greps på Arlanda

Publicerad:
Den grå Audin besköts i december förra året.
Den grå Audin besköts i december förra året. Foto: Polisen

Den utpekade gängledaren misstänks ligga bakom skotten mot bilen på Norrstrand.

Men efter initiala polisförhör försökte 28-åringen lämna landet.

– Han greps på Arlanda, säger spaningsledare Jonny Thomann.

Den 28-årige mannen från Västerås anses ha en ledande roll inom narkotikahandeln i Mälardalen.

Samtidigt har mannen arbetat på en bilfirma i Västerås tillsammans med den 37-årige man vars bil blev beskjuten när den stod parkerad i ett bostadsområde på Norrstrand i Karlstad.

Men av oklar anledning misstänks männen ha blivit osams och polisen är övertygad om att 28-åringen är den person som beordrade skjutningen.

Nya uppgifter

Gängledaren hämtades in för ett första förhör om misstankarna i slutet av mars i år. Han anhölls för brott men försattes på fri fot efter ett par dagar då bevisen mot honom inte var tillräckligt starka.

En dryg vecka senare förändrades läget.

– Det kom fram nya uppgifter i framför allt telefonanalyser, säger åklagare Per Svensson.

Men när polisen skulle gripa 28-åringen på nytt var han försvunnen och han anhölls därför i sin frånvaro.

Semesterresa

Det visade sig några dagar senare att mannen försökte lämna landet. Men när han skulle gå igenom passkontrollen på Arlanda en onsdagsförmiddag i mitten av april flaggade tullens system för att gängledaren var eftersökt för brott och polis kallades till platsen.

Den misstänkte gängledaren greps på Arlanda flygplats i april i år.
Den misstänkte gängledaren greps på Arlanda flygplats i april i år. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Han greps på Arlanda. Han skulle på semesterresa med sin flickvän, det var en vanlig charterresa, säger Jonny Thomann.

Den 28-årige mannen häktades kort därefter och är nu åtalad för olaga hot efter att polisen säkrat sms med dödshot som skickats från 28-åringens telefon till 37-åringen via en tredje telefon.

”Din horunge lyssna noga nu. Du har levt på lånad tid ganska länge nu (...) många broar som du bränt. Varenda steg du tagit och tar senaste månaderna har jag koll på” står det i ett sms.

Kända av polis

Den utpekade gängledaren var till en början även misstänkt för anstiftan till grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

– Men jag kan inte bevisa hur han har anstiftat de brotten så jag valde att bara åtala för olaga hot, säger Per Svensson.

Utöver gängledaren är ytterligare en 28-årig man misstänkt för olaga hot, medan en 26-årig man och en 32-årig man misstänks vara de som sköt mot bilen och nu är åtalade för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Samtliga personer nekar till brott.

Även den 37-årige mannen vars bil blev beskjuten är i nuläget häktad misstänkt för grovt vapenbrott i en annan utredning. Han nekar också till brott.

Samtliga inblandade personer är kända av polisen sedan tidigare.

Rättegången inleds tisdag 17 maj.

Kriminellt stormöte på hotell – efter skottlossning mot bil på Norrstrand37-årig man dödshotad innan bil besköts på NorrstrandMan gripen för misstänkt skottlossning mot bil i KarlstadBil beskjuten i centrala Karlstad: ”Det var pang pang pang”

Artikeltaggar

Arlanda flygplatsBrott & blåljusGrovt olaga hotGrovt vapenbrottJonny ThomannKarlstadNorrstrandOlaga hotPer SvenssonVästerås

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.