Hoppa till huvudinnehållet

Universitetets ledning efter möte om ”fallet Omar”: ”Våra rutiner är goda”

Publicerad:
Enligt Jan Gambring, säkerhetschef på Karlstads universitet, är ärendet om Omar Azar nu avslutat.
Enligt Jan Gambring, säkerhetschef på Karlstads universitet, är ärendet om Omar Azar nu avslutat. Foto: Helena Karlsson

Universitetets ledning har haft ett uppföljningsmöte om det som hände Omar.

– Vi är överens om att våra rutiner är bra men att kommunikationen mellan oss och polis måste bli bättre, säger säkerhetschefen Jan Gambring.

Efter att ett vittne slog larm om en beväpnad man på universitetet gick de inarbetade rutinerna i gång.

Säkerhetschefen Jan Gambring underrättades. Han kontaktade i sin tur polisen som gjorde husrannsakan hemma hos Omar Azar som pekades ut som den beväpnade mannen och hans sambo, Alexander Sandström.

Ett misstag

Misstanken var grovt vapenbrott, men allt var ett misstag och polisen skrev av händelsen närapå direkt.

Omar och Alexander blev rejält uppskakade efter händelsen. De bjöds in till ett möte med universitetet dagen efter.

Då informerades bland annat Omar om möjligheterna att anmäla händelsen till Justitieombudsmannen, JO eller Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Ledning i möte

– Nu har vi haft ett uppföljningsmöte där delar av kårstyrelsen, rektor, universitetsdirektör, dekanerna, kommunikationschefen och jag själv deltog, säger säkerhetschefen Jan Gambring.

Under mötet diskuterade man vad som hänt:

– Och tittade på vilken förbättringspotential det finns i våra rutiner.

”Tydligare kommunikation”

Enligt Jan Gambring var deltagarna på mötet i stort sett överens om att rutinerna fungerat väl.

– Däremot framkom det att kommunikationen mellan oss och polisen måste bli tydligare, säger han.

Enligt kommunikationschefen vid universitetet, Marie Rosenlind Nordensson, innebär det att man inför nya rutiner för universitetets plan för kriskommunikation:

– Vi adderar en rutin för informationsdelning mellan kommunikationsavdelningen och den regionala polisen, skriver hon i ett mejl.

Hittills har säkerhetschefen varit länken mellan polis och universitet.

– Genom den här förändringen har vi bättre förutsättningar att synkronisera vår egen och polisens externa information, så att våra uttalanden går i takt med varandra, skriver Marie Rosenlind Nordensson.

Universitetet bad samma dag som husrannsakan gjordes hos Omar och Alexander om ursäkt för hur man först presenterat händelsen på sina sociala medier:

"Vi skulle ha agerat snabbare och vi beklagar att vi inte uppdaterade vår information om varför polisen befann sig på campus i ett tidigare skede. Tyvärr kan vi inte agera på medieuppgifter utan vi behöver utgå ifrån officiella uppgifter från polisen och här ser vi att den informationskedjan kunde ha fungerat bättre.”

Polisen stormade in hos Omar efter vapenlarm på KauPolis rusade in med dragna vapen: ”Får aldrig hända en student igen”Vittnet som polisanmälde Omar, 22: ”Var jättejobbigt, det som hände honom”

Artikeltaggar

Brott & blåljusCampusGrovt vapenbrottHusrannsakanJan GambringKarlstadKarlstads universitet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.