Hoppa till huvudinnehållet

Sabina Johansson tog historiskt VM-guld

Publicerad:
Reporter Sanna Aronsson Sandberg
Sanna Aronsson Sandberg
sanna.aronssonsandberg@filipstadstidning.se
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Sabina Johansson tog det historiska VM-guldet tillsammans med Marcus Holm. Bakom sig har duon tränaren Peter Narup.
Sabina Johansson tog det historiska VM-guldet tillsammans med Marcus Holm. Bakom sig har duon tränaren Peter Narup. Foto: WCF/Hellen Koskinen

Sabina Johansson från Lesjöfors har skrivit in sig i idrottens historieböcker.

Tillsammans med Marcus Holm vann hon det första VM-guldet någonsin i rullstolscurling i mixedklassen för tvåmannalag.

Guldet togs i en dramatisk VM-final som avgjordes i finska Lohja under torsdagen.

Sabina Johansson, som tävlar för Karlstad men som kommer från och bor i Lesjöfors, blev historisk när hon vann det första VM-guldet i mixedklassen för tvåmannalag i rullstolscurling.

– Det var väldigt kul att vinna det första vm:et i mixed curling, speciellt när huvudsyftet med turneringen var att åka dit för att se och lära och få vm-rutin, säger hon.

Och tillägger:

– Men det är också kul att det är Sveriges första VM-guld i rullstolscurling överhuvudtaget.

Hon försvarade Sveriges färger tillsammans med Marcus Holm. Duon ställdes i VM-finalen mot Sarai Rita och Beke Viktor i vad som skulle komma att bli en jämn och spännande match.

I den fjärde omgången tog Ungern ledningen med 3-2. Sabina Johansson och Marcus Holm replikerade dock snabbt genom att kvittera till 3-3 i den femte omgången innan duon stal en poäng i den sjätte omgången fram till en 4-3-ledning.

Men Ungern lyckades att få till en vändning i den sjunde spelomgången, men två stenar närmast boet. Sverige hade därmed pressen på sig inför den åttonde och sista spelomgången där laget i första hand behövde kvittera för att fortsätta ha chansen att nå VM-guldet.

Men det blev mer än en poäng i den åttonde omgången, det blev tre poäng. Sverige, som coachades av Peter Narup, vann därmed finalen med 7-5 och kunde fira det historiska VM-guldet efteråt.

Artikeltaggar

CurlingCurling-VMLesjöforsParasportSabina Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.