För sent agerat

Ledare
PUBLICERAD:
Vårtecken.
Foto: Henrik L Barvå

Våren har kommit på allvar och snart är det sommar. Ett tidigt vårtecken var återkomsten av elsparkcyklar på Karlstads gator. Förra säsongen var minst sagt präglad av kaos och olyckor och därför hade man kunnat hoppas på större beredskap från kommunen i år.

Men så blev det tyvärr inte. Trots att kommunen haft lång tid på sig så är det först nu under våren som de vaknat upp ur vinterslummern. Teknik- och fastighetsförvaltningen har tagit fram en mängd förslag för att komma till rätsida med många av problemen, som särskilda parkeringszoner, parkeringsförbud, sänkt hastighet och så vidare.

De vill också ändra lokala ordningsföreskrifterna så att antalet kan begränsas (som gjorts i Stockholm) och ta ut en avgift för uthyrning på kommunal mark. Detta kan dock klubbas i nämnden först i juni och sedan väntar godkännande i både kommunstyrelse och -fullmäktige. Det blir alltså inte klart förrän till hösten, så det hjälper inte under sommaren.

Tills dess får vi lita på att uthyrningsföretagen själva skärper till sig, liksom att alla de som åker elsparkcykel sköter sig betydligt bättre än de gjorde i fjol. Men fråga är varför kommunen dragit benen efter sig här.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.