Finlands sak är vår!

Insändare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
”Finlands sak är vår”, skriver insändarskribenten. På bilden syns statsminister Magdalena Andersson (S) köra stridsfordon under en internationell militärövning.
Foto: Anders Wiklund/TT
”Finlands sak är vår” är en slagkraftig devis från svenska krigshjältars insats i finska vinterkriget 1939. Ett valspråk som återuppstått för att passa in i processen om Sveriges medlemskap i Nato.

Statsministerns tal om vårt lands suveränitet och att vi alltid själva beslutar i varje enskild fråga klingar bort i fjärran. Nu bestämmer Finland vad Sverige ska göra. Ingen folkbildning, debatt eller råd från folket behövs.

Alliansfrihetens värdegrund, kärnvapen och att våld föder våld har blivit satta på väntelistan. Vi lever i en tid där krigets lagar och regler har suddats ut och några hänsynstaganden mot civilbefolkningen eller liknande humanitära åtgärder finns inte längre, om de ens fanns tidigare.

Massförstörelsevapen av modell ”Satan 2” kan utplåna städer i miljonklassen på nolltid och det är förståeligt att farans rädsla kryper in under skinnet. Utan att ta ställning i den känslostyrda Natofrågan, kan det vara bra att reflektera över hur snabbt saker förändras och hur våra beslutsfattare påverkas över tid. Det som en gång var tvärsäkert är inte längre lika säkert.

Att Finlands sak än en gång blivit vår, behöver inte innebära att det är den enda ”Sanna lösningen”. Mot dårskap fäktar även gudarna förgäves, säger ordspråket och i öst finns en diktator, som passerat dårskapens gräns för länge sedan…

Sven-Åke Runelid

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.