Hoppa till huvudinnehållet

"Det känns mitt i prick” – konst, poesi och musik möts när Kulturdagarna startar

Publicerad:
Albin Liljestrand jobbar med både måleri och skulpturer, gör musik och skriver. I helgen, 7 och 8 maj, är han med i ett konsertprogram där han ska måla till musik.
Albin Liljestrand jobbar med både måleri och skulpturer, gör musik och skriver. I helgen, 7 och 8 maj, är han med i ett konsertprogram där han ska måla till musik. Foto: Lena Richardson

Han brukar måla till Judas Priest eller en ljudbok, men i helgen är det klassiska toner i kyrkomiljö som gäller när konstnären Albin Liljestrand från Sysslebäck tar fram sina målarsaker.

Två kvällar i rad ska han måla live vid kyrkokonserter i Dalby respektive Fryksände kyrka.

– Det känns mitt i prick!

I Torsby laddas det för nio dagar fyllda av musik, konst, poesi under en kulturfest som drar igång på lördag, den 7 maj.

Redan första helgen av Kulturdagarna blandas alla konstformerna, när konstnären Albin Liljestrand ska livemåla till musik i först Dalby kyrka på lördagskvällen och sedan Fryksände kyrka på söndagskvällen.

För musiken svarar utflyttade Forshagasonen Anders Lagerqvist, violin, och Jacob Kellerman, gitarr. Musiken av Bartók, Schubert och Cage varvas med att Jonas Bodinger Larsson läser dikter av Tomas Tranströmer och Kjell Espmark.

Det var Anders som tog kontakt med Albin för att skapa den annorlunda konserten.

En extra dimension

– Jag har tänkt på i många år, att det vore spännande att spela samtidigt som konsten växer fram, säger Anders. Det blir en extra dimension både för besökarna och för oss som spelar. Det här kommer att bli unikt!

Violinisten Anders Lagerqvist har rötterna i Värmland och även om han bott 30 år i Stockholmstrakten, har han fortfarande starka känslor för hemlandskapet. Han är född i Karlstad men har också bott i Deje och även drivit en kammarmusikfestival i flera år.
Violinisten Anders Lagerqvist har rötterna i Värmland och även om han bott 30 år i Stockholmstrakten, har han fortfarande starka känslor för hemlandskapet. Han är född i Karlstad men har också bott i Deje och även drivit en kammarmusikfestival i flera år. Foto: Willem Stam

Inför Kulturdagarna tog tankarna fastare form och han ville gärna ha med en konstnär med lokal anknytning. Så han ringde Albin, som blev både glad och överraskad över frågan.

Jag förstår inte hur någon kan höra av sig och så stämmer det så mitt i prick vad det gäller musik som jag tycker om.
Albin Liljestrand

– Jag blev riktigt förvånad över att den här konserten blir till. Att det hör av sig någon och säger att vi ska spela och vill du måla till det, och sedan att det stämmer överens så himla bra... Jag förstår inte hur någon kan höra av sig och så stämmer det så mitt i prick vad det gäller musik som jag tycker om, säger Albin Liljestrand.

Han beskriver sig som allätare i musiken.

Målar till blandade ljud

– Jag målar ju hela tiden, varje dag, och då behövs det något. Jag brukar ha radion på eller nån ljudbok eller en cd-skiva med Judas Priest. Eller så bara slår jag på en video på Youtube som jag lyssnar på, eller nån podd eller nåt.

Den klassiska musiken får också vara med i konstnärens vardagliga ljudbild:

– Jag lyssnar på allt, jag tycker om klassisk musik också. Det här (som ska vara med på konserten) är lite modernare klassisk musik och jag tycker den är intressant. Det är ganska fränt! Med konserten blev det så mitt i prick med musiken, speciellt Bartók är helt fantastisk musik. Den går nog samman med mina målningar.

Målar i en timme

Konsertprogrammet är en timme långt.

– Jag ska börja med ett vitt papper och när konserten är slut kommer det att vara ett resultat. Det är inte praktiskt möjligt att göra ett konstverk färdigt på en timme, så det här blir något helt annat. De får se hur färgen flyter ut på papperet och det rinner och droppar. Jag tror det kan bli fränt! Det blir alltid lite bättre än man tänkt sig, slår han fast, säger Albin Liljestrand.

Albin Liljestrand är en konstnär som vågar prova nya vägar i konsten.
Albin Liljestrand är en konstnär som vågar prova nya vägar i konsten. Foto: Lena Richardson

Han kommer att enbart använda sig av en färg och en teknik:

– Det blir bara svart bläck. Det kan bli häftigt att stänga in sig i en färg.

Hur blir det att måla när andra ser på?

– Jag har blivit ganska van att vara framför publik. Jag pratar ju inför publik på vernissager och ibland har jag lite jippon i samband med vernissage och invigningar. Jag vill gärna gå steget extra, säger han.

Betonar inre rymden

”Den inre rymden” har de valt som rubrik på sitt kyrkoprogram.

– Man behöver få en stunds inre lugn och ro, säger Anders Lagerqvist och förklarar vad han lägger in i begreppet.

– Jag tänker mycket på att sortera sitt liv och att få en blick för vart man vill ta vägen, säger han och betonar vikten av att vårda sitt inre.

– Idag kanske mer än någonsin, med allt yttre som pockar på uppmärksamhet. Det plingar och piper överallt! säger han.

Betonar de poetiska

Albin Liljestrand är inne på samma linje.

– Den inre rymden för mig, om man kopplar det till målning, handlar om att jag vill belysa och ge vikt åt den poetiska sidan hos människan och ge styrka åt de kvaliteter hos människor som är mer otydliga. Det är sidor som märks: de hörs och ses inte, men de känns. De är flytande, subjektiva och har med fantasin att göra. Det vill jag gärna avspegla på målningarna så tydligt som det går, så att de ger vikt åt den där oförklarliga världen. Det är väl det konst överlag handlar om.

Till Borgvik i sommar

När Kulturdagarna är över fortsätter Anders Broqvist sitt yrkesliv som frilansande kammarmusiker och Albin Liljestrand fortsätter jobba inför nästa grej i konsten, som är en stor sak:

– Till sommaren ställer jag ut på Sliperiet i Borgvik! Jag ska vara på vindsvåningen där; det blir som en egen utställning.

Fakta

Kulturveckan i Torsby

Kulturveckan pågår från lördag 7 maj till söndag 15 maj.

Bland programpunkterna:

Tisdag 10 maj kl. 18: Darwins resa genom Sverige. Bo Rudolfsson berättar om sin spännande resa med husbil genom Sverige tillsammans med hunden Darwin. Utmarksmuseet, Ransby.

Onsdag 11 maj kl 18: Konsert med Renaud García-Fons, kontrabasist, och Claire Antonini, teorb, Frykenskolans aula.

Söndag 15 maj kl.14: Folkmusik och svenska visor. Marie Axelsson, sång, Vidar Marthinsen, dragspel och Oddgeir Marthinsen, nyckelharpa och fiol. Dalby hembygdsgård. Kl. 15 Världen är vår hembygd - Bengt Berg och Gunnar Svensson läser och berättar om sina strövtåg i hembygden och resor ute i vida världen, Utmarksmuseet, Ransby.

Hela programmet finns på Torsby kommuns hemsida.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandAnders LagerqvistDalbyEtik och religionFryksände församlingJonas Bodinger LarssonKonstKonstnärMusikNöje/KulturPoesiRansbyTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.