Hoppa till huvudinnehållet

Vanligt folk måste få högre pension

Publicerad:
I dag lever en stor andel av Handels pensionärsmedlemmar under fattigdomsgränsen trots att de har ett långt yrkesliv bakom sig, skriver Kent Jansson.
I dag lever en stor andel av Handels pensionärsmedlemmar under fattigdomsgränsen trots att de har ett långt yrkesliv bakom sig, skriver Kent Jansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kvinnor är de största förlorarna i det nuvarande pensionssystemet eftersom de oftare än män arbetat deltid och tagit ut föräldraledighet under arbetslivet, skriver Kent Jansson.

En stor del av Handels medlemmar arbetar ofrivilligt deltid. Många av dem har en lön som varierar stort varje månad eller en lön som gör att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. En varierande lön och ett tufft arbete får inte bara konsekvenser för inkomsten här och nu – det påverkar också våra medlemmars framtida inkomst via pensionen.

Likväl som det ska gå att leva på sin lön ska det gå att leva på sin pension. I dag lever en stor andel av Handels pensionärsmedlemmar under fattigdomsgränsen trots att de har ett långt yrkesliv bakom sig. Kvinnor är de största förlorarna i det nuvarande pensionssystemet eftersom de oftare än män arbetat deltid och tagit ut föräldraledighet under arbetslivet.

Pensionssystemet ska vara rättvist så att alla människor kan leva ett gott liv även efter yrkeslivet. Att anställda inom arbetaryrken generellt börjar jobba tidigare än andra grupper bör speglas i pensionssystemet. Bland annat vill vi att tjänstepensionen ska betalas in från första dagen i arbete fram till dess att man väljer att ta ut pension. För att få in mer pengar i pensionssystemet krävs också att avsättningarna höjs.

Så skriver du en debattartikel

Nu har den socialdemokratiska regeringen presenterat ett garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i höst. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kronor mer i plånboken. Enligt förslaget är 80 procent av dem som kommer att få 1 000 kronor mer skattefritt varje månad i pensionshöjning kvinnor – många av dem har jobbat i butik eller lager och är eller har varit medlemmar i Handels fackförbund. Förslaget minskar pensionsgapet mellan män och kvinnor och är för Handels fackförbund en viktig jämställdhetsreform.

1 000 kronor extra i plånboken skulle göra mycket för pensionerade butiksbiträden, lagerarbetare och frisörer. Det förvånar oss därför att det finns partier som inte tagit ställning och inte berättat för väljarna hur de tänkt rösta om en högre pension för vanligt folk. Moderaterna och Sverigedemokraterna är två av de partier som ännu inte tagit ställning. Era partiers företrädare pratar ofta om att ni vill ha höjda pensioner, men kommer ni att stå upp för våra medlemmar när det väl gäller?

Det finns en kraft i vårt fackförbunds 155 000 medlemmar – det ska både arbetsgivare och politiker ha respekt för. Vi kräver förbättringar i pensionssystemet som garanterar våra medlemmar en skälig inkomst efter yrkeslivet. 1 000 kronor mer skattefritt i plånboken vore ett bra steg på vägen.

Kent Jansson

Ordförande, Handels fackförbund, avdelning 17 Karlstad

Artikeltaggar

ArbetslivDebattFattigdomHandelsJämställdhetKarlstadModeraternaPensionRegeringenSkatterSocialdemokraternaStatsbudgetenSverigedemokraterna