Hoppa till huvudinnehållet

Kriminellt stormöte på hotell – efter skottlossning mot bil på Norrstrand

Publicerad:
Bilen besköts med minst tre skarpa skott mot förarsidan.
Bilen besköts med minst tre skarpa skott mot förarsidan. Foto: Polis

Hans bil besköts medan han och flickvännen slog in julklappar.

Nu tror polisen att skottlossningen har kopplingar till gängkriminella i Västerås – efter ett tillslag mot ett hemligt hotellmöte där flera av de brottsmisstänkta männen deltog.

– De är superkända av polisen, säger spaningsledaren Jonny Thomann.

Samtidigt är även mannen vars bil besköts häktad för grovt vapenbrott.

Den 37-årige mannen var i Karlstad i december förra året och hälsade på sin flickvän. Tisdagen den 14 december var de på Bergvik och köpte julklappar efter jobbet som de sedan slog in hemma i lägenheten på Norrstrand under kvällen.

Men plötsligt hörde mannen flera höga smällar.

Han misstänkte omedelbart att det var skottlossning men ville inte oroa flickvännen. Nästa morgon upptäckte han dock att någon hade skjutit mot hans exklusiva Audi.

– Jag reagerade på det men ville inte skrämma upp henne så jag sa att det säkert var någon granne som höll på med nåt järnrör, säger han i förhör.

Kriminellt möte

Mannen körde bilen till en bensinmack vid Nobelplan där han lämnade den.

Två månader senare hölls ett hemligt möte mellan kriminella grupperingar på ett hotell i Västerås.

På mötet fanns både mannen vars bil blev beskjuten på Norrstrand och en man som av polisen i Västerås pekas ut som ledare för ett kriminellt gäng som styr delar av den lokala narkotikahandeln.

Men träffen fick ett abrupt slut.

Någon hade tipsat polisen som plötsligt stormade in. Ingen fick lämna lokalen förrän de visiterats och legitimerat sig.

Hittade pistol

Det innebar en fullträff för polisen.

På mötet greps en 26-årig man som redan var anhållen i sin frånvaro för skotten i Karlstad. Polisen kunde även gripa en 28-årig man efter att de hittat en pistol på honom.

När vapnet senare analyserades tog utredningen om den beskjutna bilen en oväntad vändning – då det visade sig att dna från den 37-årige mannen vars bil beskjutits också fanns på pistolen.

Nu sitter han häktad för grovt vapenbrott i Västerås tillsammans med vännen som greps med pistolen.

Samtidigt är vännen och gängledaren från Västerås åtalade för att ha hotat honom via sms strax innan skottlossningen på Norrstrand.

”Din horunge lyssna noga nu. Du har levt på lånad tid ganska länge nu (...) många broar som du bränt. Varenda steg du tagit och tar senaste månaderna har jag koll på” står det i ett sms.

Misstänkt order från gängledare

Gängledaren misstänks även ha beordrat 26-åringen och en 32-årig kompis till honom att åka till Karlstad och skjuta mot 37-åringens bil.

Men i förhör nekar gängledaren bestämt till anklagelserna och hävdar i stället att han hela tiden backat upp 37-åringen och försökt hjälpa honom efter skottlossningen.

– Jag var den som var med XX och vi gick och kontrollerade vilka det kunde vara, men tyvärr det var så många folk, grupperingar som hade problem just den tiden så det var svårt, säger han i förhör.

Han hänvisar sedan till den 37-årige mannens långa kriminella förflutna och menar att det finns många personer som kan tänkas vilja skjuta mot honom.

Tidigare dömd

Den 37-årige mannen dömdes redan 2009 till sex års fängelse för två fall av mordförsök i Västmanland. Han kom ut 2014, men bara tre år senare dömdes han på nytt – den här gången för grovt vapenbrott till ett år och åtta månaders fängelse.

Jonny Thomann, polisens spaningsledare i skjutningen på Norrstrand, beskriver de fyra misstänkta samt den beskjutne 37-åringen:

– De är superkända av polisen i Västmanland.

Enda kopplingen till Karlstad är att mannen vars bil blev beskjuten tidigare hade en flickvän i Karlstad.

37-årig man dödshotad innan bil besköts på NorrstrandMan gripen för misstänkt skottlossning mot bil i KarlstadBil beskjuten i centrala Karlstad: ”Det var pang pang pang”

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt vapenbrottKarlstadNorrstrandOlaga hot

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.