Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkarens nya besked: Inga tecken på att smittan vänder uppåt i länet

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare, säger att det i dagsläget inte finns något som tyder på att smittan vänder uppåt just nu.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare, säger att det i dagsläget inte finns något som tyder på att smittan vänder uppåt just nu. Foto: Helena Karlsson

En ny coronatopp i maj, varnade Folkhälsomyndigheten för.

Men nu finns det inga tecken på att viruset tar fart igen.

– Just nu går smittan långsamt neråt, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Kring framtiden råder det fortsatt osäkerhet.

I värsta fall kan det bli tal om restriktioner igen.

Det är i en ny rapport som Folkhälsomyndigheten tagit fram en beredskapsplan för restriktioner och råd skulle kunna användas i händelse av ökad smittspridning under 2022.

Myndigheten beskriver tre olika möjligheter. I den förstnämnda fortsätter viruset cirkulera på samma nivå som det gör i dag – och inga mer åtgärder behövs.

I den andra beskrivs ett läge som kan liknas med vintern 2021/2022 och ytterligare åtgärder som rekommendationer till befolkningen om att hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel kan bli aktuella.

Folkhälsomyndigheten beskriver i en ny rapport om hur pandemiläget skulle kunna utvecklas under 2022.
Folkhälsomyndigheten beskriver i en ny rapport om hur pandemiläget skulle kunna utvecklas under 2022. Foto: Amir Nabizadeh/TT

I värsta tänkbara läge beskrivs något som kan jämföras med första pandemivåren. Här skulle omfattande restriktioner kunna införas igen.

– Vi har samma tankar som Folkhälsomyndigheten och följer läget noggrant och kommer anpassa oss efter dem, säger Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Vilken av dessa tror du det kan bli?

– Det är omöjligt att säga.

Varför?

– Det är en oviss situation och under de två senaste åren har vi blivit överraskade av det här viruset. Det är väldigt osäkert hur utvecklingen kommer att bli.

– Men om jag skulle gissa så tror jag mer på att vi inte kommer få en ny variant som ställer till det. Men helt säker kan jag inte vara.

Det är just precis nya varianter som pekas ut som faran. I de värre framtidssituationerna beskrivs en ny variant av viruset.

Det finns inga tecken på att det skulle vända uppåt nu.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland.

Samtidigt gick Folkhälsomyndigheten ut i april med ett scenario om att smittspridningen skulle kunna öka under våren och nå en topp i mitten av maj.

Men även här finns en stor osäkerhetsfaktor på grund av mörkertalet bland fallen då få testas för viruset.

I dag pekar inget på en ökning i Värmland, enligt Anna Skogstam.

– Just nu går smittan långsamt neråt. Det finns inga tecken på att det skulle vända uppåt nu.

På onsdagen vårdas totalt 17 patienter med covid-19 på sjukhus i Värmland, varav en vårdades på iva. Flera av patienterna har covid-19 men vårdas av andra skäl.

Coronaviruset: Värmland kan få ny topp i majGratis vaccin mot fästingviruset i flera regioner – men inte här: ”Vore inte fel”Topp för vinterkräksjuka – vårvärme kan hejda spridning

Artikeltaggar

Anna SkogstamFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.