Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundets oro inför sommarsemestern: ”Hälsa är på spel”

Publicerad:
Region Värmlands mål är att ge vårdpersonalen fyra veckors sammanhängande semester, enligt Vårdförbundet.
Region Värmlands mål är att ge vårdpersonalen fyra veckors sammanhängande semester, enligt Vårdförbundet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Målet är att vårdpersonalen i Värmland ska få fyra veckors sammanhängande semester i sommar.

Den bilden har Vårdförbundet fått till sig.

Men på grund av bemanningsproblem finns det ändå en stor oro.

– Det är som att koka soppa på spik, säger ordförande Camilla Gustafsson.

Flera medier har rapporterat om larmen från Västra Götalandsregionen. Att personal säger upp sig för att säkra fyra veckors semester.

I Värmland finns det inga sådana uppgifter än.

Det säger Vårdförbundet i Värmlands ordförande Camilla Gustafsson.

– Här har arbetsgivaren gått med på att alla ska få sin semester, säger hon.

Under pandemin har sommarsemestern inom vården varit på tapeten. Under första pandemisommaren blev många semestrar uppdelade, vilket möttes av stark kritik.

Förra sommaren kunde dock fyra veckors sammanhängande semester ges.

Och så ser det ut att bli även i år.

– Fyra veckors semester prioriteras av arbetsgivaren, säger Camilla Gustafsson.

”Fyra veckor semester prioriteras av arbetsgivaren”, säger Vårdförbundet i Värmlands ordförande Camilla Gustafsson som påtalar att det ändå finns en oro för sommaren.
”Fyra veckor semester prioriteras av arbetsgivaren”, säger Vårdförbundet i Värmlands ordförande Camilla Gustafsson som påtalar att det ändå finns en oro för sommaren. Foto: ULFHUETT

Däremot finns det fortfarande en stor oro för sommaren kopplat till bemanningsproblem. Det blir många tomma pass att fylla för de som jobbar, när andra har semester.

– Det finns för lite kompetens. Många lösningar bygger på att våra medlemmar får jobba mycket, och jobba övertid. Så är det över hela landet. Det är som att koka soppa på spik.

Finns det några risker med det?

– Återhämtningen blir sämre och när man jobbar får man ansvara för fler patienter samtidigt. Så har det varit i flera år. Det är Vårdförbundets medlemmars hälsa som är på spel.

– Hur blir det efter sommaren? Hur återhämtad blir man?

Ulrika Nilsson, verksamhetschef på CSK:s akutmottagning, förstår problematiken.

– Alla kommer få fyra veckors sammanhängande semester, det är det vi planerar för. Vi har utmaningar på akuten eftersom vi inte stänger någon verksamhet utan kör på som ordinarie. Det ställer krav på bemanningen och vi kommer vara beroende av att våra medarbetare ställer upp.

Hur ser du på det?

– Risker finns. Vi sitter just nu med sommarplanerna och är inte helt färdiga med schemat. Vi kommer göra riskbedömningar med fackliga representanter.

NWT har bett Region Värmland om en övergripande kommentar om semesterläget inom vården, men regionen hänvisar till att frågan ska kommuniceras inom kort.

Avdelning på Centralsjukhuset tappar 15 sjuksköterskor: ”Helt osannolikt”Larmen från LSS-boendet – hälften har sagt upp sig: ”Ingen orkar vara kvar”Psykiatripersonal utan larm: ”Vi som jobbar på golvet ska riskera våra liv”Barnmorskor rasar mot BB-chefen: ”Trenden har inte vänt”

Artikeltaggar

Camilla GustafssonCentralsjukhuset i KarlstadUlrika NilssonVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.