Hoppa till huvudinnehållet

Teater får dollarstipendium till stödprojekt: ”Alla uttrycker oro för sina liv”

Publicerad:
Monirah Hashemi leder ett projekt som ska hjälpa skådespelarkollegor från hennes hemland Afghanistan. Foto: Lena Richardson

Teater Dos i Karlstad får ett stipendium på 35 000 dollar, för att kunna bjuda in afghanska, kvinnliga skådespelare att komma till Sverige och delta i ett projekt.

Stipendiet kommer från organisationen Freedom House i Washington och ska gå till att stödja kvinnliga scenkonstaktörer, som lever i en farlig situation i dagens Afghanistan.

– Sedan talibanerna återtog makten har många av mina kollegor från Herat och Kabul i Afghanistan kontaktat mig. Alla uttrycker oro för sina liv och ber om hjälp, berättar dramatikern och artisten Monirah Hashemi i ett pressmeddelande.

”Gav oss en röst”

Hon leder projektet tillsammans med sin syster Tahera Hashemi, som är skådespelare i Tyskland. Systrarna har själva rötter i Afghanistan och har stor erfarenhet av att arbeta med scenkonst där.

– Konst och teater gav oss kvinnor en röst, och sedan dess har vi använt den rösten för att bryta tabun kring kvinnors liv. Genom scenkonsten har vi problematiserat sociala frågor, de förödande effekterna av våld i hemmet och tvångsäktenskap för unga flickor. Vi kämpade dag och natt för att främja kvinnors rätt till utbildning, yrken och deltagande i samhället, säger Monirah Hashemi.

Kommer till Karlstad

Grundtanken med projektet är att en grupp kvinnliga skådespelare ska bjudas in från Herat till residens i Karlstad, där de ska arbeta tillsammans med Monirah Hashemi.

Projektet sker i samarbete mellan Teater Dos, Kula Compagnie i Berlin och Riksteatern.

Artikeltaggar

AfghanistanKarlstadMonirah HashemiNöje/KulturStipendierTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.