Hoppa till huvudinnehållet

Sverige kan bättre

Publicerad:
Partisekreteraren Tobias Baudin presenterar Socialdemokraternas valkampanj 2022.
Partisekreteraren Tobias Baudin presenterar Socialdemokraternas valkampanj 2022. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Ett erkännande får man ge Socialdemokraterna – de är fullkomligt skamlösa. Bara två dagar efter att de på traditionsenligt sätt demonstrerat mot sig själva på första maj så presenterar de sin valslogan, ackompanjerad av en film. Den lyder kort och gott "Vårt Sverige kan bättre".

De tänker alltså gå till val på att de är missnöjda med hur samhället utvecklats och vill förändra det. Som om de senaste åtta årens axlade regeringsansvar inte finns. Det blir ju helt barockt! Partisekreteraren Tobias Baudin (S) säger till Expressen att man trots det skall rösta på S "för att vi nu har en ny partiledning, vi har också lagt om vår politik." Undrar hur förre partiledaren och statsministern Stefan Löfven känner sig efter de orden?

Det går liksom inte att låtsas som om de två senaste mandatperioderna inte existerat. Statsminister Magdalena Andersson i all ära, men hon var ju finansminister under den tiden, och därmed i högsta grad medansvarig för den förda politiken. Det gäller också flertalet av hennes statsråd, som också satt i Löfvenregeringen. Att bara vända blad låter sig inte göras med bibehållen trovärdighet. Än i dag har till exempel Moderaterna problem med trovärdigheten efter Reinfeldteran, och då har det partiet ändå gjort upp med sina felsteg på ett helt annat sätt.

De problem som S räknar upp är de i högsta grad medskyldiga till. Att skylla många obekväma beslut på att man samregerade med Miljöpartiet duger inte. Alla i en regering är ansvariga för den förda politiken och det var med vett och vilja man försatte Sverige i cementkris, industrikris och elkris. Den eskalerande gängkriminaliteten och utanförskapet fick fortgå och man genomdrev den överdrivet generösa migrationspolitiken.

Låt inte Socialdemokraterna komma undan med detta! Väljarna måste påminnas om detta och inte låta S sätta bilden av att det är de som skall ta oss ur alla de kriser som de själva åsamkat.

Ett annat sätt att tvätta bilden av sig själva var beslutet att S lämnar den sociala medieplattformen Twitter. "I just den här kanalen är det samtalsklimatet som vi inte tycker är produktivt", sade presstalespersonen Johannes Svensson. Man undrar onekligen hur ministrar som Morgan Johansson (S) och Annika Strandhäll (S), som ju båda inte direkt främjat ett positivt samtalsklimat på Twitter, tänker om det.

Men nu är det ju just partiet och inte dess företrädare som lämnar Twitter. Och på Twitter har det alltid varit personer, inte organisationer, som varit drivande. Så brunsmetningar och medvetna fultolkningar av motståndare lär fortsätta samtidigt som partiet i sig kan slå ifrån sig med att de inte är där.

Det är enkelt att raljera över de här socialdemokratiska krumbukterna, men å andra sidan har S inte mycket annat val. För vad skulle de annars göra när samhällsproblemen är så uppenbara. Att erkänna de egna felen på riktigt är för jobbigt, så då gör man den här låtsasdansen istället. För viktigast av allt är ändå det fortsatta maktinnehavet.

Artikeltaggar

Annika StrandhällCementElExpressenFörsta majFredrik ReinfeldtGängkriminalitetIndustrierLedareMagdalena AnderssonMigrationMiljöpartietModeraternaMorgan JohanssonSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigeTobias BaudinTwitterUtsatta områdenVal 2022