Hoppa till huvudinnehållet

Lindgren utmålas som nazist: ”Skrämmande och skrattretande”

Publicerad:
Låtskrivaren och producenten Peter Kvint reagerade starkt när han såg den ryska kampanjen. Astrid Lindgren var en nära vän till hans familj, hon arbetade i 50 år tillsammans med hans mamma.
Låtskrivaren och producenten Peter Kvint reagerade starkt när han såg den ryska kampanjen. Astrid Lindgren var en nära vän till hans familj, hon arbetade i 50 år tillsammans med hans mamma. Foto: Privat

Den ryska kampanjen där en rad svenska kultur- och näringslivsprofiler utmålas som nazister har väckt starka känslor. Bland de med påstådda nazistsympatier finns Ingmar Bergman och Astrid Lindgren.

– Att utmåla Astrid som nazist är både skrämmande och skrattretande, säger Peter Kvint vars mamma arbetade nära Astrid Lindgren under 50 år.

Låtskrivaren och producenten Peter Kvint föddes i Karlstad 1965 då hans pappa arbetade som tandläkare i staden. Hans föräldrar skiljde sig några år senare och Peters mamma Kerstin flyttade till Stockholm för att fortsätta sitt arbete inom förlagsvärlden. Redan som 16-åring hade Kerstin Kvint börjar arbeta med Astrid Lindgren och samarbetet kom att vara fram till Lindgrens död.

– Först arbetade hon på förlaget Rabén & Sjögren, där Astrid Lindgren var barnbokschef, berättar Peter Kvint.

– Astrid höll alltid en skyddande vinge över mamma och såg till att de kunde arbeta tillsammans under alla år. Så småningom blev mamma Astrids personliga sekreterare.

2019 släppte Kerstin Kvint boken "Astrid och jag: 50 års arbetsliv" där hon berättar om samarbetet.

– Astrid blev en personlig vän till hela min familj, hon var med när mamma gifte om sig med min styvpappa och vid alla bemärkelsedagar. Jag minns en gång när jag som liten hjälpte mamma med pappersarbete hemma och jag hittade en check som inte hade lösts in. Jag påpekade detta för mamma som berättade det för Astrid. Någon dag senare fick jag ett tackbrev av Astrid – "Nu har du varit duktig lilla Peter, tack snälla."

– Astrid var alltid så otroligt rolig och kvick i tanken. Vi barn tyckte väldigt mycket om henne.

Astrid Lindgren och Kerstin Kvint tillsammans på omslaget till boken ”Astrid och jag: 50 års arbetsliv".
Astrid Lindgren och Kerstin Kvint tillsammans på omslaget till boken ”Astrid och jag: 50 års arbetsliv".

Skratt mitt i ilskan

När Peter Kvint fick se bilder på den ryska propagandan där bland andra Astrid Lindgren utpekas som nazist reagerade han starkt.

– Det är skrämmande, säger Peter Kvint.

– Allt har såklart med Sveriges funderingar på att ansluta sig till Nato att göra. Det kan vara början på en längre rysk svartmålningskampanj av Sverige och svenska kulturpersonligheter. Väldigt obehagligt.

Mitt i ilskan ligger samtidigt skrattet nära eftersom hela tanken känns så absurd.

– Jag kan inte tänka mig en person med mindre nazistanstrykning än Astrid Lindgren. Det är ju uppenbart! Det finns dagböcker utgivna som Astrid har skrivit. Astrid stenograferade sina dagböcker – bland annat under andra världskriget – som mamma sedan skrev ut. Där framgår det med all tänkbar tydlighet vad Astrid tyckte om Hitler och nazismen. Svart på vitt.

Din mamma Kerstin är fortfarande i livet, hur reagerar hon på det här?

– Jag pratade med henne på telefon igår. Hon tyckte det var helt befängt. Hon skrattade mest faktiskt, hela grejen är för absurd.

Peter Kvint är i det närmaste aktuell med samarbeten med bland andra Morten Harket från A-ha, Eagle Eye Cherry och Loreen.

Artikeltaggar

Astrid LindgrenFamiljKarlstadLitteraturLoreenMänskligtMusikNatoNöje/KulturPeter KvintRysslandTandläkare

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.