Hästar kan bli ett nytt verktyg för att förbättra ungas psykiska hälsa.
Nästa vecka kan Region Värmland ge grönt ljus för ett sådant pilotprojekt.
Enligt underlaget är projektet tänkt att genomföras med ridskolor i fyra värmländska kommuner. Deltagarna ska lära sig att samarbeta, kommunicera och leda på ett empatiskt sätt. De ska också lära sig att själva ”förebygga och hantera psykisk ohälsa i ett tidigt skede”, enligt underlaget.
Genom övningar med hästar görs bedömningen att ungdomarna får lärdomar som de kan använda på andra områden i livet.
Pilotprojektet riktar sig till unga som är 13–16 år gamla och befinner sig i riskzonen för psykisk ohälsa. De som ingår ska ha långvariga svårigheter, men inte så allvarliga att de fått en psykiatrisk diagnos.
Tanken är att deltagarna ska ses tio gånger i grupper om fyra till sex personer. En legitimerad psykoterapeut inom kognitiv beteendeterapi ska leda programmet, enligt förslaget.
Kanske kommer också ett mindre forskningsprojekt göras av Karlstads universitet på studien.
Främja hästnäringen
Enligt förslaget ska projektet pågå i knappt två år med start i augusti. Kostnaden beräknas bli ungefär 1,5 miljoner kronor per år och pengarna tas ur medel som står till regiondirektörens förfogande.
Kultur- och bildningsnämnden föreslås säga ja till förslaget vid sitt möte på tisdag den 10 maj.
Bakgrunden är ett initiativ från Värmlandssamverkan, den sexpartikoalition som styr Region Värmland i minoritet. I initiativet bedömde man att Värmlands hästnäring kan växa och att förebyggande arbete för bättre psykisk hälsa går att kombinera med att främja näringen.