Hoppa till huvudinnehållet

Politiker ”portades” – fick inte närvara på möte: ”Något som är olagligt”

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Zenita Bäck (S) och Roger Larsson (KD).
Zenita Bäck (S) och Roger Larsson (KD). Foto: Foto: Morgan Bäckvall/Privat

Kommunfullmäktiges ledamöter skulle inte få närvara fysiskt på sammanträden på grund av coronapandemin.

Nu har Högsta förvaltningsrätten beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Den 7 december 2020 kunde NWT avslöja att inga förtroendevalda ska vara fysiskt närvarande på kommunfullmäktige och att detta skulle beslutas på ett extrainsatt kommunfullmäktige 14 december.

Politiker utbildas i digitala möten – "Ingen ska delta fysiskt"

Där beslutade fullmäktige om en ändring i arbetsordningen som skulle göra det möjligt för fullmäktiges presidium att stoppa ledamöter från att delta fysiskt på möten.

Två fullmäktigeledamöter, Roger Larsson (KD) och Roland Jonsson (-) överklagade till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten valde att stå på kommunens sida i ärendet, men inte i kammarrätten, vilket även Värmlands folkblad har berättat.

Högsta förvaltningsdomstolen finner att det inte kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd.

Kammarrättens upphävde i december 2021 kommunfullmäktiges beslut från 14 december 2020 och meddelade att beslut om att ledamöter ska delta på distans strider mot kommunallagen, vilket SVT har berättat.

I praktiken var det bara ett kommunfullmäktigesammanträde som genomfördes utan ledamöter närvarande. Fysiskt möte med åtta närvarande hölls i stora sammanträdesrummet 22 februari och med övriga deltagare digitalt.

– Hela syftet från början var att skydda folk. Det var en pandemi. Men det är ju bara att göra om och göra rätt, trots att tanken bara var god från början. Men en översyn högre upp vore bra, i riksdag och regering. Det finns när det gäller krig, men inte en pandemi, säger kommunfullmäktiges ordförande Zenita Bäck.

– Jag tycker det är jäkligt dåligt att man inte ska kunna hålla sig till det som skrivs i lagen, utan man försöker att leta kryphål. Om de ger sig fasen på att de måste driva igenom något som är olagligt då är det är intressant att få veta varför man måste köra över oppositionen, säger Roger Larsson (KD).

Kammarrätten upphävde även ett beslut om att bara personer folkbokförda i kommunen skulle få ställa frågor på allmänhetens frågestund.

Läs också

Artikeltaggar

PolitikRoger LarssonTorsby kommunZenitha Bäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.