Hoppa till huvudinnehållet

Pers purfärska praktverk är en kärleksförklaring med tyngd – ”Har kört stenhårt”

Publicerad:
Per Berggréns senaste bok är ett riktigt praktverk där han ger en bred skildring av sitt älskade Värmland.
Per Berggréns senaste bok är ett riktigt praktverk där han ger en bred skildring av sitt älskade Värmland. Foto: Lena Richardson

224 sidor tjock och 1,6 kilo tung – Per Berggréns purfärska bok är en riktig bamsing till bok. Så är det också kronan bland Svea rikes länder han hyllar i sitt praktverk.

– Jag har fått ett barn! Vi började i juli och nu efter nio månader ligger boken klar, säger författaren om sin maffiga Värmlandsbok.

”Värmland - kronan bland Svea rikes länder” heter boken och låter det kaxigt, är det helt i sin ordning:

– Det ska man vara! säger Per Berggrén med ett leende.

Han skriver utan tvekan under på Värmlandsvisans ord om Värmlands unika ställning bland de svenska landskapen.

– Det tycker jag, för mångfalden som vi har här. Vi har Norrlandsklimatet och Norrlandsnaturen, vi har en koncentration av författare, vi har Nobel... Betecknande för värmlänningarna är väl också att vi är väldigt lokalpatriotiska, säger han.

Svårt att välja bort

”Kaxigt” är också ett ord som före detta landshövdingen Ingemar Eliasson använder i sitt förord till boken. I övrigt är det Per Berggrén själv som står för all text och i stort sett alla fotografier i det omfattande bokverket.

Boken om Värmland ges ut av bokförlaget Votum och släpps nu i dagarna.
Boken om Värmland ges ut av bokförlaget Votum och släpps nu i dagarna.

– Det svåraste är att välja bort. Jag hade en regementschef en gång som sa att ”i begränsningen visar sig mästaren”. Varje kapitel skulle kunna bli mycket mer omfattande, men som sagt, det gäller att begränsa sig.

Samtidigt vill han verkligen ge en bred bild av landskapet Värmland. Målet är att visa ”det som gör Värmland till Värmland”.

Och vad är det?

– Naturen är en del och sedan är det kulturen, och då inte bara författarna, som man kanske tänker på i första hand. Musiken är också en viktig del av Värmland, som har sina rötter i herrgårdskulturen och har utvecklats efter hand. Dansbandsmusiken är också ett värmländskt kulturfenomen, säger han och nämner även järnhanteringen och idrotten som viktiga delar av Värmland.

Vackerheta lyfts fram

1,6 kilo väger det färdiga bokverket och läsaren får följa med på en vacker tur, landskapet runt. Här finns de blånande skogsvidderna i utsikten från Branäsberget, Sola i Karlstad, Nobels Björkborn i Karlskoga, kappsegling på Vänern och masugnen i Borgvik, för att bara nämna några.

Gemensamt för det mesta han tar upp i sin bok är att det är just det vackra Värmland han skildrar.

– Åtminstone försöker jag göra bilderna vackra. Sedan finns det ju sådant som inte är vackert också, påminner han – för bland självklara pärlor som Rottnerosparken och Residenset finns också Båstnässkroten.

Båstnässkroten i Töcksforstrakten är en turistattraktion som sticker ut. Per Berggréns foton därifrån visar att det finns skönhet också i förfallet. Bild ur boken.
Båstnässkroten i Töcksforstrakten är en turistattraktion som sticker ut. Per Berggréns foton därifrån visar att det finns skönhet också i förfallet. Bild ur boken. Foto: Per Berggrén

– Förlaget framkastade idén att vi även skulle ha med detta så vi åkte dit och blev överraskade av omfattningen. Det står hundratals skrotbilar där mitt ute i naturen och bara rostar och det kommer folk från hela norra Europa dit!

Har åkt 600 mil i Värmland

För att få med allt han vill visa blev det många och långa resor för Per Berggrén och hustrun Inger.

– Vi har åkt över 600 mil!

Per har gjort flera böcker tidigare med Värmlandsteman och ofta slutar det just så här: med en tung bok i så coffee table-modell.

– Jag tycker att bilderna betyder väldigt mycket i en bok, förklarar han valet av stora format.

Per Berggréns bild från Rottnerosparken inspirerar till utflykter i kulturlandskapet Värmland.
Per Berggréns bild från Rottnerosparken inspirerar till utflykter i kulturlandskapet Värmland. Foto: Per Berggrén

Bilderna får också ta betydligt större plats än texten i den nya boken:

– Bilderna ska beskriva företeelsen och texterna ska komplettera med lite fakta.

För japaner och värmlänningar

Boken har text på både svenska och engelska och hans målsättning är att boken ska vara lika intressant för japaner och amerikaner som för värmlänningarna. Det är en typisk presentbok, men också något för turister som vill ha med sig en bit av Värmland hem.

Med tanke på att Per både fotograferat och skrivit och dessutom redigerat boken själv, får man ändå säga att det är snabbt jobbat att redan ha boken klar. Han drog igång arbetet i juli i fjol.

Per Berggrén bor på Orrholmen i Karlstad och har sina rötter i östra Värmland, men är själv född i Göteborg och uppvuxen på Långedrag. När han kom till Värmland för att göra lumpen 1961 blev han kvar, för här kände han sig hemma.
Per Berggrén bor på Orrholmen i Karlstad och har sina rötter i östra Värmland, men är själv född i Göteborg och uppvuxen på Långedrag. När han kom till Värmland för att göra lumpen 1961 blev han kvar, för här kände han sig hemma. Foto: Lena Richardson

– Vi har kört stenhårt! Vi körde dagligen nästan under vissa perioder, säger Per Berggrén och tillägger att det känns som att han fått ett barn nu, när boken är klar efter nio månaders ”graviditet”.

Det är ingen risk att du tröttnat på Värmland nu efter alla mil och allt bokjobb?

– Nej, faktiskt inte. Man blir mer och mer fascinerad. Ju mer man lär sig om det, desto mer intressant blir det också.

Vi har kört stenhårt! Vi körde dagligen nästan under vissa perioder.
Per Berggrén

Och apropå inte trött på...

– Nu är det här projektet slut, men jag börjar redan fundera på vad jag ska göra sen. Jag vet inte, men en tanke jag haft är fisket, säger den flitige författaren.

TIPS

Tre utflyktstips

Här är tre tips från Värmlandskännaren, Karlstadsbon och författaren Per Berggrén:

1. Finnbygderna - Torsbytrakten: ”Den gamla finnkulturen tycker jag är spännande. Det kom ungefär 20 000 finnar till Sverige på 1500- och 1600-talet och hälften av dem bosatte sig i Värmland. De hade sin speciella svedjebruksteknik när de bosatte sig där i ödebygderna.”

2. Järnhanteringen - Tilas stoll, Persberg. ”Det är också fascinerande. Det kanske är mina rötter som sitter i järnhanteringen!”

3. Idrotten - Löfbergs arena, Karlstad. ”Det är intressant nu att följa Färjestads matcher nu, men lika intressant att följa ungdomarna som kommer, och parasporten, där har vi också många duktiga”

Djupa Värmlandsrötter

Hans eget djupa Värmlandsintresse kan tyckas överraskande med tanke på att han är född i Göteborg...

– ...men jag har mina djupa rötter i Värmland. Går man i rakt nedstigande led, från generation till generation, så kommer man till 1540 och då kan man läsa i Gustav Vasas jordebok att Saxåhyttan fanns då. Och det är mina förfäder som haft den.

Tilas stoll i Persberg utanför Filipstad är ett av utflyktstipsen från Per Berggrén. Här känner han historiens vingslag och sina egna värmländska rötter.
Tilas stoll i Persberg utanför Filipstad är ett av utflyktstipsen från Per Berggrén. Här känner han historiens vingslag och sina egna värmländska rötter. Foto: Per Berggrén

Själv kom han till Värmland 1961 för att göra militärtjänst och blev kvar.

– När jag kom hit kände jag att jag hade kommit hem. Det är konstigt, men så är det. När jag fick träffa värmlänningar hade jag kommit hem. Det är människorna det handlar om.

Per Berggrén har gjort ett nytt praktverk om Värmland, för att han vill visa det vackra Värmland, både för värmlänningar och utsocknes.
Per Berggrén har gjort ett nytt praktverk om Värmland, för att han vill visa det vackra Värmland, både för värmlänningar och utsocknes. Foto: Lena Richardson
BOKFAKTA

Värmland

Titel: Värmland – Kronan bland Svea rikes länder

Författare: Per Berggrén

Format: 232 sidor, 1,6 kilo.

Genre: Fotobok, Värmlandslitteratur, resor.

Förlag: Votum

Språk: svenska och engelska. Översättare till engelska: Neill Dronsfield

Utgivning: Maj (release hölls tisdagskvällen den 2 maj)

ISBN: 9789189021624

Artikeltaggar

BesöksnäringBjörkborns herrgårdBranäsFilipstadFotograferingFritid och livsstilIngemar EliassonKarlstadLänsresidensetLitteraturNöje/KulturOrrholmenPer BerggrénRottneros parkSamhälleSaxå herrgårdStiftelsen Alfred Nobels BjörkbornSunneTurismVärmlands länVotum bokförlag

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.