Hoppa till huvudinnehållet

Grannar riktar hård kritik mot farlig korsning på Älvåker

Publicerad:
Jan Johansson hjälper en bilist att ta sig ut från Södra Gärdesgatan på Skogaholmsvägen där trafiken rullar på i hög hastighet trots nedsatt hastighet. Foto: Tommy Pedersen

De boende på Älvåker är upprörda över trafiksituationen i samband med kommunens byte av vattenledningar där.

– Vi tvingas köra ut på Skogaholmsvägen via Södra Gärdesgatan där sikten är noll åt norr. Helt vansinnigt!

Det säger Jan Johansson som bor i området.

Karlstads kommun har i flera år genomfört stora vatten, avlopp- och dagvattenarbeten på Råtorp och Älvåker. Nu byter man ledningar på Älvåkersgatan. Det har lett till trafikomläggningar.

– I samband med det här arbetet som nyligen inleddes kan vi inte ta oss ut från området annat sätt än via Södra Gärdesgatan som normalt sett är en återvändsgata.

– Men nu har den öppnats tillfälligt. Det innebär att alla boende här måste använda den, säger Jan Johansson.

Sikten norrut längs Skogaholmsvägen är mycket begränsad.
Sikten norrut längs Skogaholmsvägen är mycket begränsad. Foto: Tommy Pedersen

Men det finns ett stort problem med det.

– Ja, sikten är noll norrut mot Skåre. Det är helt vansinnigt! Ett antal incidenter har redan förekommit, men vad vi vet, inte någon värre trafikolycka, än så länge.

– Förutom att man i stort sett behöver någon som står och tittar ute i gatan och hjälper den som ska köra ut verkar ingen av de som kör på Skogaholmsleden veta om att det råder sänkt hastighet här just nu.

”Ingen respons”

– Det ökar riskerna för olyckor ytterligare. Vi har vänt oss till kommunen för att de ska sätta upp en spegel eller radarspegel som hjälp, men vi har inte fått någon respons. De bryr sig inte, suckar Jan Johansson.

Ett större kommunalt vatten, avlopp- och dagvattenprojekt gör att de boende bara kan ta sig ut via Södra Gärdesgatan som normalt är en återvändsgata.
Ett större kommunalt vatten, avlopp- och dagvattenprojekt gör att de boende bara kan ta sig ut via Södra Gärdesgatan som normalt är en återvändsgata. Foto: Tommy Pedersen

Enligt Disa Holm, projektledare på Karlstads kommun, är det de höga hastigheterna på Skogaholmsvägen som är ett problem.

– Folk tar inte ansvar och håller den sänkta hastigheten. Därför kommer vi lägga ut farthinder för att tvinga dem till det.

Samtidigt klagas det över obefintlig sikt i den aktuella korsningen. Kommentar?

– Vi klarar de tillfälliga siktsträckorna där. Nu hoppas vi få ner farten längs Skogaholmsvägen.

Enligt Disa Holm är man klara med VA-arbetena i området till sommaren efter fyra komplicerade etapper.

Artikeltaggar

ÄlvåkerKarlstads kommunTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.